Експерти от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София извършиха комплексна проверка на „ТЕЦ

...
Експерти от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София извършиха комплексна проверка на „ТЕЦ
Коментари Харесай

Наложена е нова принудителна административна мярка на ТЕЦ Бобов дол“

Експерти от РИОСВ-Перник и РИОСВ-София направиха сложна инспекция на „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД в посоки „ Въздух “, „ Отпадъци “, „ Комплексни разрешителни “ и „ Води “.

Установени бяха несъответствия с екологичното законодателство. Съставени са протоколи и е наложена насилствена административна мярка (ПАМ), оповестяват от контролния орган.

"Топлофикация Перник " минава на ексклузивен режим

Припомняме, че с предходна заповед (ПАМ) от 09.04.2020 година на шефа на РИОСВ-Перник беше прекратено изгарянето на боклуци поради нарушавания на Закона за запазване на околната среда от страна на „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД и бяха спрени част от индустриалните действия. Дружеството апелира заповедта пред Върховния административен съд (ВАС). С определение, постановено от Върховен административен съд, беше спряно предварителното осъществяване на ПАМ от 09.04.2020 година, което съставлява всъщност разпломбиране на техническите уреди и стартирането им в деяние до окончателното привършване на правосъдната процедура.

Експертите от двете инспекции в Перник и София са направили разпломбирането, в осъществяване на определението на Върховен административен съд. След осъществената инспекция и откритите несъответствия със Закона за запазване на околната среда, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник издаде нова административна мярка на „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД, с която наложи още веднъж възбрана на сдружението да изгаря боклуци. Установено е, че операторът „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД не е въвел образен надзор и ясно видео снимане на всички точки от площадката при приемане на отпадъците и при осъществяване на процесите по следващо отнасяне, проследявани в действително време.

Операторът не е основал техническа опция за реализиране на надзор върху активността си и се попречва опцията за следене на одобряваните на площадката боклуци по тип и размер, както и процесът по последващото им оползотворяване от контролните органи. Изготвена е нова насилствена административна мярка от 11.06.2020 година за предварителна защита на нарушавания на екологичното законодателство, по силата на която още веднъж са пломбирани част от техническите уреди на сдружението. По гледище на министъра на околната среда и водите, в Министерство на околната среда и водите беше извършена среща с управлението на „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД.

В резултат на извършената среща сдружението осведоми министъра, че на 08.06.2020 година е извършено съвещание на Съвета на шефовете на „ Топлоелектрическа централа - Бобов дол “ ЕАД, на което е взето решение, отразено в протокол №4 от 08.06.2020 година, че поради сериозното публично и медийно напрежение за дейностите по оползотворяване на РДФ горива, този тип гориво да отпадне от позволените в Комплексното позволение №45-H4/2019 година на „ ТЕЦ-Бобов дол “ ЕАД. В Министерство на околната среда и водите е постъпил протокол от съвещанието, съпроводен от декларация за направения отвод сдружението да изгаря РДФ модифицирани горива в своите мощности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР