Експерти на Североизточно държавно предприятие и ветеринари провеждат обучения на

...
Експерти на Североизточно държавно предприятие и ветеринари провеждат обучения на
Коментари Харесай

Борбата със свинската чума във Варненско продължава, ловците минават обучени

Експерти на Североизточно държавно дружество и ветеринари организират образования на ловците във Варненско по отношение на въведените превантивни ограничения против разпространяването на африканска чума по свинете. Стартиралата огромна разяснителна акция по отношение на заболяването поетапно се организира във всички горски и ловни стопанства в състава му.

През образованията премиват най-малко по двама членове на всяка ловна тайфа. След срещите в ДГС „ Цонево ” и ДГС „ Провадия ” нощес с казуса бяха детайлно осведомени всички чиновници на ДГС „ Суворово ” и ловците във Вълчи дол. 
„ Вирусът не е рисков за хората, само че е извънредно резистентен и бързо се придвижва. Болестта не е открита в България, само че нейното ранно разкриване би било от изключителна значимост за ограничението и ликвидирането й. Затова при подозрение за случай на инфектирано животно неотложно сигнализирайте формалния ветеринарен доктор в съответния регион ”, прикани инж. Тервел Стефанов, специалист по лова в СИДП. 
Начинът на протичане на болестта и ограниченията за противопоставяне на разпространяването му бяха показани взаимно с шефовете на стопанствата, инж. Димитър Тодоров, специалист по лова от Регионалната дирекция по горите и доктор Даниел Денев, шеф отдел „ Здравеопазване на животните “ при Областната дирекция по сигурност на храните – Варна.
„ Първият случай на болестта отвън Африка е установен през 1957 година в Португалия. Той е в следствие от изхранването на домашни прасета с кухненски боклуци от самолетни полети. Успешното очистване на болестта лишило три десетилетия, до момента в който през 2007 година тя още веднъж прониква в Европа – придвижва се в Грузия посредством изхранването на животни с боклуци от транспортен съд от Югоизточна Африка и се популяризира бързо в Русия, Литва, Латвия, Естония, Полша, Молдова, Украйна, Чехия. Заболяването към този момент е на към 60 км от рамките на страната ни – последното огнище на болестта в Румъния беше намерено при домашни свине в Констанца ”, осведоми инж. Стефанов. 
Той бе безапелационен, че териториите по сухопътната ни граница с Румъния се обрисуват като най-рискови за навлизане на африканската чума по свинете, заради което горските и ловни стопанствата към СИДП би трябвало да бъдат добре готови за противопоставяне на заболяването. „ До момента няма създадена ваксина, нито лекуване за болестта, по тази причина предварителната защита е от решаващо значение. Тя изисква прецизни ограничения за надзор и биологична сигурност, както и оптимално понижаване на популацията на дивите прасета в прилежащи на засегнатите региони ”, посочи инж. Тервел Стефанов. 
Той в детайли обясни реда за издаване на разрешителни и осъществяване на ловни излети. „ Индивидуалният лов не е обичаен за България, само че дейното му използване е неотложно все още, а откакто влязат в действие плануваните законови промени, ще се даде ход и на колективен лов за диви прасета ”, изясни специалистът. Той подчертава върху разпоредбите за сигурност и наложителното условие да се предават проби за лабораторна диагностика от всяко отстреляно животно. „ Подавайте информация и за мястото на отстрела, с цел да може тъкмо да се локализира възможното огнище на болестта ”, предизвести специалистът и добави: „ При открит мъртвец на дива свиня незабавно сигнализирайте на телефон 112. Взимането на проби в този случай би трябвало да се прави под вещото управление на ветеринар. ”
Д-р Даниел Денев, срещна представителите на ловните дружинки с характера и признаците на заболяването, с контрола и условията за неутрализиране на труповете и месните артикули, за разчистване и стерилизация.  
„ Чрез своята активност и питателните артикули хората елементарно могат да пренесат вируса. Затова за всяка една ловна дружинка е належащо обособяването тук-там за първична обработка на диви прасета, уреди за неутрализиране на отпадни артикули и  места за предпазване на месото до излизане на лабораторния резултат ”, изясни доктор Денев. Той моли ловците да алармират, в случай че виждат извънредно държание или влошено здравословно положение на диви прасета. „ Чрез добра взаимна работа можем да ограничим възможното разпространяване на болестта, което нанася съществени вреди върху стопанската система, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство ”, посочи доктор Даниел Денев.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР