Експерти на Държавната агенция за закрила на детето са влезли

...
Експерти на Държавната агенция за закрила на детето са влезли
Коментари Харесай

Агенцията за закрила на детето влезе в скандалната ДГ „Мир” в Пловдив

Експерти на Държавната организация за протекция на детето са влезнали на спешна намеса в ДГ „ Мир ”, осведоми Марица.бг

Там породи напрежение в колектива след недоволство на майка, че 5-годишният й наследник е бил неведнъж наказван от помощник-възпитателка да седи на столче, да не закусва и да мие тоалетните. Директорката Светлана Джаникян, която пое управлението на градината това лято, изискала документално изказванията на родителите, а след това и пояснения от учителката и лелята в групата. На последвала обща родителска намира се стигнало до грозни обвинявания, закани и обиди сред другите страни в спора. Последва излизане в болничен на учителката и директорката, а майки опазиха педагозите и внесоха подписка в общината за освобождение на Джаникян.

От Държавната организация за протекция на детето потвърдиха за „ Марица ”, че са се намесили в обстановката, като прецизираха, че там не са постъпвали писмени тъжби от родители или чиновници на детското заведение. Ведомството се е самосезирало след медийното обявяване на сигнал „ за използване на неприемливи способи на образование над дете от чиновници в ДГ „ Мир ”, споделиха от ДАЗД.

В продължение на два дни при започване на тази седмица от инспектори на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ в ДАЗД е осъществена инспекция в образователното заведение. Използвани са разнообразни способи – диалози с децата и наблюдаване в детската група, диалози със чиновници, анонимна анкета с родители, обзор на документи. За диалога с децата е притеглен външен експерт психолог с опит в работата с тази възрастова група, прецизираха от организацията.

В отговор на питане на „ Марица ” за направените констатации, оттова дадоха отговор: „ За страдание, не са съхранени записите от видео наблюдението, които да потвърдят или отхвърлят изказванията по отношение на потребление на неприемливи способи на образование. Липсва документиране на дейностите на предходния шеф по вербален сигнал, подаден до него от родителите на детето от месец април 2019 година

С оглед по-голяма обективност на получената информация и на изводите от инспекцията, следва диалози да бъдат извършени с шефа на детското заведение, който е в отпуск по болест, в това число в дните на инспекцията 11 – 12 ноември, както и с родителите на детето, обект на жалбата. 

При осъщественото наблюдаване в хода на инспекцията е открито, че атмосферата в групата е спокойна. Детето, обект на жалбата, не посещава детското заведение по избор на своите родители. Съществува напрежение измежду чиновниците на градината и родители на деца в групата ”.

Междувременно в сряда изтече болничният на директорката Светлана Джаникян. Тя не се е явила на работа и устно е уведомила в градината, че болничният й ще бъде удължен, без да посочи до по кое време.  Пред „ Марица ” Джаникян също не се ангажира да уточни по кое време ще се върне в градината. Запитана дали е потърсена поддръжка за екипа от педагози, които остават на терен, тя отвърна: „ Аз съм в болнични и нямам информация ”. И не пожела да прави изказвания, до момента в който приключат инспекциите и излязат формалните мнения на институциите. По думите й все още не й е поискана писмена позиция от общината. За задачата обаче първо трябвало да завърши тяхната инспекция.

От общинския отдел „ Образование ” обясниха, че от нея към момента няма дефинитивни резултати. И увериха, че ще излязат със мнение в законовия период от 1 месец.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР