Експертът по сигурността Робърт Фарли в свой материал за медиите

...
Експертът по сигурността Робърт Фарли в свой материал за медиите
Коментари Харесай

Експерт изброи пет сценария за началото на Трета световна война

Експертът по сигурността Робърт Фарли в собствен материал за медиите уточни пет вероятни спора, които могат да провокират трета международна война.

В публикация за портала 19Fortyfive анализаторът уточни възходящите опасности от нов международен боен спор. Според Фарли вероятността от Трета международна война до началото на 2023 година е „ доста повишена “.

Като първа причина той уточни задънената улица, до която е стигнала борбата в Украйна. И макар че заплахата от потреблението на нуклеарни оръжия от Русия е " намаляла " от лятото насам, ескалацията към момента провокира безпокойствие.

Фарли счита, че Русия не е в положение да реализира прогрес в границите на спора и това заплашва „ стабилността на държавното управление на Путин “, което кара Москва да се насочи към „ рискова ескалация “.

Украйна също може да предприеме рисковани стъпки, с цел да излезе от задънената улица. Що се отнася до разпространяването на войната към НАТО, „ това е малко евентуално, само че допустимо “, сподели той.

Втората насочна точка на Третата международна война може би е Тайван. Притесненията, че Китай и Тайван могат да влязат в открита борба, понижиха през последните месеци, само че „ напрежението през пролива остава доста “.

Администрацията на Байдън е частично отговорна, счита Фарли. Тя се отдава на „ рисковани реторични позиции в отбрана на Тайван “, които дружно с визитата на Пелоси водят до провокиране на ескалация на КНР. Съединените щати, Китай, Япония могат да влязат в спора и ще стартира " война на великите сили ", споделя той.

Третият вид включва боен спор сред Гърция и Турция. Фарли счита, че " тлее спор " на южния фланг на НАТО и макар невероятността от офанзива на един член на Алианса против различен, напрежението съществува.

Причината за това анализаторът назовава нападателните разногласия сред страните по отношение на изследването на енергийните запаси в Егейско море, както и редица териториални различия. Техният спор би довел до намесата на силите на НАТО и „ сигурно... до опортюнистична интервенция “ от страна на Москва, сподели той.

Четвъртият вид е обстановката на Корейския полуостров или по-скоро разногласието сред Северна и Южна Корея. На Пхенян може да му писне от обстоятелството, че светът не го приема на съществено, макар нуклеарните си оръжия.

В случай на война, допуска Фарли, тя бързо ще стане „ по-разрушителна от руско-украинската война “. Използването на нуклеарни оръжия ще докара до " ужасяващи загуби и от двете страни ".

Последният вид е война, която може да избухне поради териториални разногласия сред Индия от една страна и Китай от друга за Тибет. Страните не могат действително да управляват необитаемите региони на " покрива на света ", само че не престават да влизат в борба понякога.

Битката е лимитирана, само че „ желанието да се отбрани националният авторитет може бързо да стане токсично “. Изкушението за ескалация остава и от двете страни, счита анализаторът.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР