Експертът по пътна безопасност Калина Крумова с учени от БАН

...
Експертът по пътна безопасност Калина Крумова с учени от БАН
Коментари Харесай

Калина Крумова и дамски екип на БАН творят новите шофьорски психотестове


Експертът по пътна сигурност Калина Крумова с учени от Българска академия на науките пишат новите психотестове за водачите

Бившият народен представител от " Атака " Калина Крумова, която в този момент е специалист в Министерство на вътрешните работи, работи дружно с три представителки на Българска академия на науките по осъвременяването на психотестовете, които държат професионалните водачи и тези с отнети права. Общата стойност на плана е 453 600 лева от еврофондовете по линия на оперативна стратегия " Транспорт ". Това стана ясно от известие на Институт за проучване на популацията и индивида (ИИНЧ) при Българска академия на науките с шеф проф. доктор Антоанета Русинова-Христова, която е и началник на плана.

Целта е да се осъвременят употребяваните сега психически методики за оценка на психическата валидност на водачи, извършващи публичен транспорт на пасажери и товари и водачите, които краткотрайно са лишени или са изгубили дееспособност за ръководство на моторно транспортно средство, е посочено в известието на ИИНЧ.

По плана се създава профил на рисковия лидер и се дефинират какви характерности - когнитивни, обществени и личностни, имат въздействие върху държанието му на пътя. Идеята е да се приготвят стратегии за предварителна защита на водачи, за които е открит рисков профил.

Инициативата за плана е на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията. Поводът е задължението на страната ни към европейската политика за нулева смъртност на пътя – цел до 2050 година, и понижаване на половина на броя на починалите и на тежко ранените до 2020 година по отношение на 2010 година За България това значи, че броят на жертвите би трябвало да бъде понижен до 388, при над 707 починали през предходната година.

Тай като съгласно формалната статистика над 90 на 100 от злополуките у нас се дължат на човешка неточност и нападателно държание на пътя от страна на водачите, се постанова да се създаде нов инструментариум за психически проучвания на претендентите за придобиване на шофьорска брошура и на тези с отнети права, показват от МТИТС.

За това транспортното министерство пуска публичната поръчка, която би трябвало да направи преглед на настоящата научна литература по тематиката и прилаганите в страните от Европейски Съюз в други страни способи за оценка на психическата валидност на претендентите за шофьорска брошура. Освен това би трябвало да се проучат методиките за проучване на качествата, свързани с уменията за ръководство на коли, които понижават риска от допускане на неточности.

За задачата се изисква да се направи научно проучване за " валидизация и стандартизация на селектираните методики за проучване на психическата валидност " на претендент водачите и на тези с отнети права. Да се разработят и нови психотестове, както и акция за разяснение на ролята на човешкия фактор за пътната сигурност.

Двама претенденти

Обществената поръчка е оповестена при започване на 2017 година Оферти подават двама претенденти - Институт за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките, в чийто екип е Калина Крумова, и " Оценка за съвместимост България " ООД, където е някогашният началник на КАТ Алекси Стратиев.

Двете предложения са сходни, само че учените от Българска академия на науките печелят поръчката с помощта на по-ниската цена - 453 600 лева с Данък добавена стойност.

Договорът с Институт за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките е подписан през юни 2017 година, а срокът му за осъществяване е година и половина.

Научният състав

Научният състав е от четири дами, които са и преподаватели в неотдавна основания Институт за политика, който се занимава с образованието на политически водачи, изпратени с рекомендация от централите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

Ръководител на екипа, разработващ психотестовете за водачите, е проф. доктор Антоанета Русинова-Христова, която е ръководител на Управителния съвет на Института за политика и постоянно гостува в медиите с разбори за невербалния език на политиците.

Изпълнителният шеф на Института за политика Калина Крумова е посочена като основен специалист в региона на пътна сигурност в екипа, подготвящ осъвременените психотестове за водачите. Бившата журналистка от телевизия " СКАТ " и народен представител в 41-ото Народно заседание от парламентарната група на " Атака " сега е докторант, само че не е ясно къде и по каква тематика, излиза наяве от известието. На запитването на Mediapool не беше отговорено.

Другите двама специалисти в екипа с психотестовете са гл. ас. доктор Зорница Тоткова, която е основен специалист в региона на психическите измервания, и гл. ас. доктор Росица Рачева, която се занимава с обработката и разбора на данните от интервютата с до 780 водачи, инструктури и други експерти в пътната сигурност.

Ще има ли психотестове за всички претенденти за брошура?

Въз основа на направеното изследване по въпроса на Българска академия на науките се чака държавното управление да вземе решение дали психотестовете да се вкарат за всички претенденти за водачи. Очаква се това да стане през идната година.

В момента на подобен изпит се подлагат единствено претендентите за професионален водач на пасажери и товари, както и тези с отнета брошура.

В новите, осъвременени проби, ще се регистрира дали претендентите са съсредоточени на пътя, страдат ли от тревога, яд, експанзия, дали търсят мощни чувства и имат ли податливост към рисково държание, стана ясно от коментара на Зорница Тоткова пред Нова телевизия. Целта е на пътя да не попадат рискови и нападателни водачи.

Най-честите фактори, които отключват рисково държание на пътя са стрес, приложимост на алкохол, разпръскване, отмалялост, високи равнища на експанзия и неприязън, импулсивност, самонадеяност. Към тях може да се добави диалози по мобилния телефон, липса на опит и реакция при непредвидени условия, излиза наяве от извършени проучвания по въпроса.

Освен това по плана за половин милион лв. ще се създаде и провеждането на акции за повишение на знанията на водачите, медийна политика за отразяване на заплахите по пътя и насърчаване на профилираните излъчвания по тематиката в електронните и в печатните медии. Заложено е още планът да има собствен уебсайт, на който да се качва настояща информация по казуса.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР