Експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени

...
Експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени
Коментари Харесай

Започнаха бойните стрелби по въздушни и морски мишени на полигона на ВВС в Шабла

Експериментални и взаимни бойни стрелби по въздушни и морски цели на формирования за противовъздушна защита от Българската войска „ Шабла-2021-2 “ и стрелби на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия започнаха през днешния ден на зенитния полигон на Военновъздушните сили. Те са едни от най-мащабните за въоръжените сили през годината като в тях вземат участие общо 1252 военнослужещи, от които 115 - от Въоръжените сили на Република Сърбия.

Експерименталните и взаимни бойни стрелби ще продължат до 11 септември 2021 година (с аварийна дата - 12 септември).

Основната цел е да се усъвършенства взаимоотношението сред формированията за противовъздушна защита от Българската войска за обезпечаване на въздушния и морския суверенитет на страната, както и координацията сред държавните институции в интервенция за надзор на въздушното пространство. От българска страна вземат участие формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специфичните интервенции и Военна академия „ Г. С. Раковски “.

По време на „ Шабла-2021-2 “ формированията на българските Военновъздушни сили ще извършват плануваните задания със зенитно-ракетните комплекси С-75 „ Волхов “, С-125 „ Нева”, 2К12 „ Куб” и с портативен зенитно-ракетен комплекс „ Стрела-2М “. За задачите на стрелбите ще бъдат употребявани също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „ Cougar”.

Формированията от Сухопътните войски ще извършват задания със зенитно-ракетен комплекс „ ОСА-АКМ “, а формированията на Военноморските сили и Съвместното командване на специфичните интервенции - с портативни зенитно-ракетни комплекси „ Стрела-2М “. Военна академия „ Г. С. Раковски “ взе участие в стрелбите с три безпилотни летателни апарата, интегрирани в комплекс за основаване на въздушна конюнктура, който сполучливо имитира въздушен съперник.

От 2010 година до в този момент в взаимните бойни стрелби за шести път вземат участие формирования за противовъздушна защита от Въоръжените сили на Република Сърбия, основани на зенитния полигон на Военновъздушни сили в Шабла, и за трети път - авиационни формирования на западната ни съседка, настоящи от авиобаза Граф Игнатиево.

Съвместните дейности способстват за създаване на доверие и развиване на двустранното съдействието в региона на защитата. През тази година военнослужещите от Въоръжените сили на Република Сърбия ще извършват плануваните задания със самолети МиГ-29 и зенитно-ракетни комплекси С-125 „ Нева” и 2К12 „ Куб”.

През 2021 година се навършват 30 години, откогато формирования за противовъздушна защита и авиационните бази от състава на Българската войска организират стрелби на полигон „ Шабла “.

До 1991 година тази извънредно комплицирана подготовка се е водила единствено в чужбина. Зенитният полигон на Военновъздушни сили основава доста положителни условия за подготовка. Дълбочината му е 100 км, което обезпечава опция за създаване на разнообразна мишенна конюнктура и цялостно потребление на опциите на разнообразни видове бойна техника и въоръжение.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР