Екотероризмът върху произведения на изкуството придоби епидемични размери, след като

...
Екотероризмът върху произведения на изкуството придоби епидемични размери, след като
Коментари Харесай

Екотероризъм застигна и известна картина на Вермеер

Екотероризмът върху творби на изкуството закупи епидемиологични размери, откакто в един месец климатичните деятели нападнаха три шедьовъра (и една восъчна фигура на крал Чарлз III).

Днешната акция бе ориентирана към картината на Вермеер " Момичето с перлена обица ". Шедьовърът, изложен в Маурицхаус в Хага, е атакуван от двама млади мъже с тениски на екологичната организация Just Stop Oil.

Видеото, публикувано в обществените мрежи, демонстрира по какъв начин единия е залепил ръката си за стената, а другият се пробва да залепи главата си за стъкленото защитно покритие на платното, до момента в който първият излива във врата му консерва доматено пюре. 

Картината не е потърпевша. Полицията е арестувала трима души за " офанзива на имущество ", написа Dutchnews.nl. Залата, в която е окачена " Момичето с перлената обица ", бе затворена за гости. " Маурицхаус " разгласява малко изказване: " Изкуството е беззащитно и ние жигосваме всеки опит да бъде развалено по каквато и да било причина ".

" Няма да вършим други мнения, тъй като не желаеме да придаваме значимост на това деяние, като му обръщаме внимание ", споделиха още от музея.  

През последните дни екоактивисти нападнаха " Слънчогледите " на Ван Гог в Националната изложба в Лондон и " Купи сено " на Клод Моне в Постдам. Смята се, че офанзивата с торта върху " Мона Лиза " през май т.г. също е била по екологични подбуди. Нито една от картините не е потърпевша.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР