Екосистемата на Черно море показва признаци на подобряване през последните

...
Екосистемата на Черно море показва признаци на подобряване през последните
Коментари Харесай

Екологичното състояние на Черно море се подобрява

Екосистемата на Черно море демонстрира признаци на възстановяване през последните години. Една от главните аргументи за това са европейските политики за по-чисти води на река Дунав, която е главният източник на замърсяване. Това съобщи шефът на Института по океанология проф. Снежана Мончева. Тя посочи също и вложенията в пречиствателни станции по българското крайжбрежие. Колапсът на промишлеността и неприятното положение на селското положение също са оказали позитивен резултат, защото са понижили промишленото замърсяване.

Въпреки всичко Черно море остава един от най-замърсените басейни в Европа, добави Момчева. Тя обаче успокои, че при рибите равнищата на тежки метали и други замърсители са под допустимите правила.

„ Няколко фактора вършат Черно море неповторимо. То е най-големият безкислороден басейн, като единствено в 13 % от размера му се поддържа живот. Друга специфичност е бавният продан на водата, което го прави доста сензитивен към външна интервенция ”.

След няколко години Институтът по океанология ще се нуждае от нов научно-изследователски транспортен съд, защото сегашният „ Академик ” ще е към този момент на четири десетилетия. Той беше ремонтиран, откакто държавното управление отпусна 1,1 млн. лева За покупката на нов кораб обаче ще са нужни 20 млн. евро. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР