EKONOVINI.bgНа 12 януари Върховният административен съд излезе с решение, свързано

...
EKONOVINI.bgНа 12 януари Върховният административен съд излезе с решение, свързано
Коментари Харесай

„Еконовини“: Съдия в конфликт на интереси решава дело за АМ „Струма“ в полза на зелените

EKONOVINI.bg

На 12 януари Върховният административен съд излезе с решение, обвързвано с довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. То е по едно от поредицата от 9 каузи, формирани по тъжби на екологичното съдружие „ За дива природа Балкани “, представлявано от Андрей Ковачев – някогашен основен консултант в Министерството на околната среда и водите на Борислав Сандов и Тома Белев.

От над 20 години еколозите по всякакъв начин се пробват да провалят плана за автомагистрала, като всичките техни неправителствени организации лобират за 15 км тунел в Кресненското дефиле, зад който стоят ползите на швейцарска компания.

Семейните обвързаности на зелените

Съдия-докладчик по въпросното дело е Хайгухи Бодикян. Тя живее на фамилни начала с сегашния заместител министър на екологията – Николай Сиджимов. Той е на този пост от квотата на партията „ Зелено придвижване “, част от обединението „ Демократична България “. Сиджимов е техният човек в ръководството на Министерство на околната среда и водите и посредством него те въздействат при взимане на решения в региона на екологията.

От няколко месеца съпредседател на партията е Тома Белев. Той е партиен началник на Сиджимов и от Белев зависи дали при ротацията Сиджимов ще остане заместник- министър. Всъщност Сиджимов наследява поста на Белев, като ресорът му е обвързван с биоразнообразието и оттова с Оценките за влияние на околната среда (ОВОС), екологичните оценки и оценките за съгласуемост за зоните по Натура. Тоест, няма план, без значение дали е частен, общински или държавен, върху който Сиджимов да не може да въздейства.

Водачите на зелените са обвързани в комплицирани финансово – фамилно – другарски връзки. Съпругата на Белев, Веселина Кавръкова, е дълготраен представител за България на швейцарската частна неправителствена организация „ WWF-Световен фонд за дивата природа “. В нея взе участие и Катерина Раковска, жена на Андрей Ковачев. За WWF работят и някогашният екоминистър Борислав Сандов, както и някогашният народен представител Александър Дунчев.

Почти няма важен инфраструктурен план, който да не е обжалван от WWF. Пример за това е Оценка на въздействието върху околната среда на тунела под Шипка и доста други. Същевременно швейцарската неправителствена организация е адресат на големи суми по грантови схеми и публични поръчки.

Сегашният зам. министър на околната среда и водите, Николай Сиджимов, е същият Неправителствени организации деятел като Тома Белев. Той също е роден в Кърджали и приоритет в кариерата му е присъединяване в неправителствени организации. Дори и сега е член и представляващ няколко Неправителствени организации, което е тежко нарушаване на закона.

Паралелно с това Сиджимов има и политически упоритости. Бил е член на „ Демократическата партия “ и заместител ръководител на „ Съюз на демократичните сили Сливен “. Сега е член на „ Зелено придвижване “, на което ръководител е Тома Белев.

Връзките сред съпрузите Сиджимов-Бодикян, Белев-Кавръкова и Ковачев-Раковска се трансформират в нещо пораждащо обосновани подозрения за съществуването на тъй наречените „ зелен октопод “.

Фактите по делото

Андрей Ковачев подава тъжба в Софийския административен съд против едно решение на Министерство на околната среда и водите, обвързвано с към този момент построения нов пътен възел Кресна, част от Автомагистрала Струма.

Съдиите от АССГ оставят жалбата без разглеждане, тъй като считат, че „ Сдружение за дива природата Балкани “ не е заинтригувано лице и по никакъв метод актът на Министерство на околната среда и водите не визира ползите на неправителствената организация. Още повече, поради сходни проблеми, има решение на Конституционния съд от 2020г.

Ковачев незабавно апелира пред Върховен административен съд, тъй като таксата за Неправителствени организации е единствено 10 лева. Делото, на инцидентен принцип, е разпределено на съдия-докладчик Хайгухи Бодикян, която е брачна половинка на зам. министъра на екологията Сиджимов – непосредствен по персонална, неправителствена и партийна линия с Ковачев.

Вместо арбитър Бодикян да си даде отказ, както е правила няколко пъти в последно време по каузи, свързани с Министерство на околната среда и водите, тя взема решение да взе участие тъкмо в това дело.

Съдебното решение, несъмнено, е в интерес на „ Сдружение за дива природа Балкани “ на Андрей Ковачев. Освен това доста подозрително е, че решението тъкмо по това дело е качено на уеб страницата на Върховният административен, целейки е да се даде медийна гласност, както и се получи.

Политическа конспирация

Веднага откакто Тома Белев беше определен за съпредседател на „ Зелено придвижване “, партията излезе с декларация, че смъква политическото си доверие от настоящия министър Юлиян Попов. В прессъобщение са изброени 19 точки, по които зелените упрекват Попов за несвършена работа. Изброените случаи са такива, че за множеството трябват най-малко едно десетилетие да се решат, а не за 5 месеца, колкото Попов е министър. Още повече, огромна част от тях е трябвало да бъдат решени до момента в който Сандов и Белев управляваха Министерство на околната среда и водите.

Атаката на Тома Белев против Попов е явно тенденциозна, като зелените непрестанно го бойкотират. Белев желае да се върне в Министерство на околната среда и водите като министър, зам.- министър или да постави на този пост негов доближен, какъвто е Николай Сиджимов. За тази цел употребява всяка опция за въздействие и наличие в медиите, без значение дали са правосъдни решения, или декларация срещу Десислава Атанасова. Зелените по всякакъв начин се пробват да вдигнат спадналото си въздействие в обществото и политиката, с цел да овладеят още веднъж Министерството на околната среда и водите и да ръководят запас от над 3 милиарда евро.

Овладявайки Министерство на околната среда и водите зелените ще вземат решение ориста на всички капиталови планове, в това число частни вложения, като позволяват едни(както Белев е правил преди) и стопират други.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР