Екоминистърът Борислав Сандов ревизира прогнозите си за ръста на електромобилите

...
Екоминистърът Борислав Сандов ревизира прогнозите си за ръста на електромобилите
Коментари Харесай

Екоминистърът повиши целите за ръста на електромобилите

Екоминистърът Борислав Сандов ревизира прогнозите си за растежа на електрическите автомобили у нас в посока нагоре единствено в разстояние на два месеца. По време на откриването на кръгла маса " Транспортът на бъдещето - чиста сила на обективна цена " във вторник той означи, че България ще форсира електромобилността и до 2026 година цели да има 30 хиляди електрическия автомобил в страната при едвам 3 хиляди в края на 2020 година

В началото на февруари на уебинар, отдаден на електромобилността той и 10 хиляди зарядни станции в страната до 2026 година

В сегашната му прогноза броят на зарядните станции е непокътнат.

" Това прави една плътна мрежа за зареждане, която се концентрира върху главните места, където са нужни станции, в това число 20-30 хъба за бързо зареждане по съществени пътни артерии. Публични точки за зареждане на електрически автомобили ще бъдат построени и в централните градски елементи в над 50 града, както и в огромните жилищни квартали ", съобщи екоминистърът, представен от пресцентъра си.

Той изяснява, че с изключение на за нови електрически автомобили, ще се развива вторичният пазар, тъй че част от тях ще са и " втора употреба ".

" Ще се форсира построяването на зарядна инфраструктура и на електрификацията на транспортните средства, което ще приближи България до европейските дълготрайни цели за понижаване на излъчванията парникови газове. Ще се понижи замърсяването на въздуха и на градския звук посредством въвеждането на нискоемисионни зони в централните елементи ", декларира екоминистърът, който е избран за координатор на електромобилността в проекта за възобновяване и резистентност.

По думите му следва правене на Закон за поощряване на електрическата подвижност в България.

" В рамките на това тримесечие сътворяваме профилирана комисия за развиване и поощряване на електромобилността, която ще изготви модел на опростена регулация за построяването на зарядни станции и през есента дружно с всички заинтригувани страни ще се сътвори дълготрайна визия към новия закон ", сподели той.

Сандов напомни, че 30% от замърсяването с фини прахови частици в градските зони се дължат на превоза. " Трябва да се вкарат нискоемисионни зони в най-малко в три български града и с покритие на популацията от най-малко 1.5 милиона жители ", уточни екоминистърът.

Той разяснява, че България като цяло е понижила фрапантно парниковите газови по отношение на референтната 1988 година, само че в бранш " Транспорт " са се нараснали с 40% по отношение на същия интервал. “

" Вярвам, че след няколко години ще забележим нова и трайна позитивна наклонност в електромобилността и аз ще работя това да стане действителност ", заявява Сандов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР