Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията

...
Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията
Коментари Харесай

Повече от 62 000 използвани маски и ръкавици са намерени в реките и океаните

Еколозите са все по-притеснени от въздействието, което ще окаже пандемията върху международния океан на фона на продължаващата опасност и милионите употребявани еднократни маски и ръкавици.

По време на годишното интернационално събитие за разчистване на крайбрежието предишния месец, предварителните данни демонстрират, че общо 62 210 продукта от пластмаса, в това число маски за еднократна приложимост и гумени ръкавици, са събрани от океаните и плажните линии по целия свят, заяви CNN.

" Ние безусловно имаме вяра, че отпадъците от пластмаса представляват забележителна опасност за океаните и морския живот ", съобщи доктор Джордж Леонард, основен академик от Ocean Conservancy, в изказване пред CNN.

Според уеб страницата на Ocean Conservancy, Международното разчистване на крайбрежието се концентрира върху изчистването на боклука от плажовете, както и запазването / отбраната на международния океан.

Освен PPE, някои от най-често срещаните детайли, които хората събират от водите включва хранителни опаковки, фасове, пластмасови бутилки и капачки от бутилки, сламки, пластмасови торбички, са почиствани от тази организация и класифицирани с нестопанска цялостен.

Миналата година 122 страни са взели участие в събитието за разчистване с общо 23 333 816 паунда отпадък, събрани по целия свят, съгласно отчета.

Тази година обаче предварителните данни, получени от CNN, демонстрират, че са събрани общо 76 страни и най-малко 1,6 милиона паунда отпадък, само че представител на Ocean Conservancy споделя, че към момента чакат по-голямата част от данните да дойдат през идващите няколко месеца.

Освен това се пресмята, че 129 милиарда маски за лице и 65 милиарда ръкавици се употребяват и не се ръководят в международен мащаб по време на пандемията, което води до " необятно публикувано замърсяване на околната среда ", съгласно списанието Environmental Science & Technology.

Тъй като толкоз доста отпадъци се изтеглят от международните океани и бреговите линии, Леонард сподели, че се тормози от това, че хората трайно унищожават местообитанията на морските същества, изключително защото пандемията продължава, без да й се вижда края.

„ Нараства търсенето и потреблението на пластмаси за еднократна приложимост като торбички и контейнери от потребителите и бизнеса за хранителни артикули или доставка на храна “, изясни Леонард, съгласно CNN. " Тогава  световно потребление на маски и ръкавици за еднократна приложимост, заплашва чистотата на околната среда. Никой не би си помислил преди няколко месеца, че целият свят ще ги употребява. "

Чад Нелсен, основен изпълнителен шеф на калифорнийската организация с нестопанска цел Surfrider Foundation, която също работи за отбрана на океаните и плажовете, повтори казаното от Леонард 

" Около 80 % от пластмасовите боклуци в океаните идват от сушата ", сподели Нелсен. " Всяка маска или ръкавица, които видите на улицата, които не са вдигнати, най-вероятно ще влязат в канализацията, в реката, по-късно в океана. "

„ Също по този начин хората може да не осъзнаят, че тези сини маски и ръкавици имат пластмаса в себе си “, продължи той. " Така че това, което използваме единствено за няколко минути, може да продължи да живее на Земята хиляди години. То няма да се разгради биологично. Когато се разложи на микропластмаси, ще бъде усвоено от животни на сушата и морските животни. "

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР