Еколозите отново се опитват да спрат довършването на АМ Струма

...
Еколозите отново се опитват да спрат довършването на АМ Струма
Коментари Харесай

Новият план на зелените: да блокират довършването на АМ Струма с умрял вълк

Еколозите още веднъж се пробват да спрат довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Този път желаят да го създадат, употребявайки вълк, починал преди 8 години. Хищникът е бил част от глутница, обитавала западните скатове на Пирин.

Каква е историята?

През 2008 година еколози от „ Сдружение за дива природа Балкани “, което е на някогашния основен консултант на Борислав Сандов и Тома Белев - Андрей Ковачев , по европрограма поставят GPS нашийник на двугодишен вълк(средната дълготрайност на живот на вълците в дивата природа е 10 години). Ареала на местообитанията на животното е Пирин. Зелените го кръщават Типик . Еколозите настояват, че той е правил независими рейдове, пресичайки неведнъж, над 30 пъти, Кресненското дефиле и шосе Е-79.

Това е най-натовареният двулентов път в целият Европейски съюз, по който непрекъснато минават в колони хиляди коли и камиони. След информация на екипа на Еко Новини – през последните 30 години няма данни или медийни изявления за пътен случай с вълк или различен наедрял див звяр в Дефилето.

Целта на обява за вълка тъкмо в този момент е да се опитат да потвърдят пред Бернската спогодба, която провежда среща за довършването на Автомагистрала Струма в Сандански през април , че с изключение на земноводни - змии, гущери и костенурки, регионът се населява и от едри хищници.

Еколозите, известни с това, че са окупирали село Влахи в Кресненското дефиле, от дълго време имат афинитет към вълци, мечки и лешояди. По европрограми в този регион са усвоили няколко милиона евро за лешояди, нито един от които не е останал на територията на България, а във Влахи те отглеждат нелегално 1 мечка и два вълка, които употребяват за събиране на пари.

От съвсем 25 години зелените неправителствени организации от обединението „ За да остане природа в България “, се пробват да провалят довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. Пробваха с десетки тъжби до Брюксел, Европейската комисия и Бернската спогодба.

Заведоха 11 правосъдни каузи – всичките несполучливи.

Сега проектът им е да употребяват вълка Типик. Целта е да потвърдят, че навръх мястото в Кресненското дефиле, където ще минава автомагистралата, е местообитанието на вълци и други едри хищници.

Според карта, оповестена от Андрей Ковачев, вълкът Типик непрестанно е пресичал Кресненското дефиле от Крупник, чак до Струмяни и Малашевската планина. Кога се е случило, какъв брой е правилно и какви доказателства имат, единствено еколозите знаят.

Факт е обаче, че няма публично оповестени сходни данни.

Същевременно вероятността е изключителни дребна, при толкоз чести пресичания на Е-79 от хищници, за четвърт век да няма никакъв случай.

Преди няколко дни от Европейската комисия потвърдиха единодушието си неотложно да стартира построяването на Автомагистрала Струма по скатовете на Пирин, посока София. Това решение на Брюксел изненада доста неприятно зелените, а вълкът Типик е следващият опит, който вършат, с цел да блокират плана.

Възниква и въпросът - за какво до момента нищо не се знаеше за този скитащ по пътищата див звяр, а информацията за него излиза тъкмо в този момент,8 години откакто вълкът е починал.

Неслучайно вълкът се появява в този момент, тъкмо преди техническата среща на Бернската спогодба, която ще се организира през април в Сандански.

Публично знае се, че зелените лобират за тунел за 2 милиарда евро - план зад, който стои швейцарска строителна компания. Досега еколозите саботираха процеса по утвърждението на Автомагистрала Струма, употребявайки земноводни - змии, гущери и костенурки.

Сега включиха и вълк.

Източник: ekonovini.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР