Екологични граждански организации днес поискаха оставките на директора на РИОСВ-Пловдив

...
Екологични граждански организации днес поискаха оставките на директора на РИОСВ-Пловдив
Коментари Харесай

Поискаха оставката на шефа на РИОСВ Пловдив, отговорът не закъсня

Екологични цивилен организации през днешния ден желаеха оставките на шефа на РИОСВ-Пловдив доцент Стефан Шилев и шефа на Басейнова дирекция Георги Семерджиев. Поводът са две кариери в района - тази в Куртово Конаре и плануваната за отваряне край село Червен. Ето и формалната позиция на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив:

Регионална ревизия по околната среда и водите (РИОСВ)-Пловдив реализира предпазен, настоящ и следващ надзор по запазване на околната среда, съблюдава законността и съблюдава ползите на жителите. По мотив изнесена на конференция през днешния ден информация по отношение на активността на инспекцията, касаеща контрола на инсталацията за произвеждане на биогаз в село Труд, прецизираме следното: 
От началото на годината до момента специалисти на РИОСВ-Пловдив са направили девет инспекции по сигнали на поданици на с. Труд, свързани с разпространяване на неприятни миризми отвън границите на централата за биогаз, в това число и изненадващи инспекции от Министерството на околната среда и водите. През тази година обектът беше включен в Плана за контролната активност на инспекцията и е осъществена сложна инспекция по въздух, боклуци, звук и екологична отговорност. Не са открити несъответствия с нормативната база.
От 2017 година централата е включена и в графика за емисионен надзор. Извършени са контролни измервания на излъчванията на нездравословни субстанции, предавани в атмосферата от изпускащото устройство към когенератора. Данните демонстрират съблюдаване на нормите за възможни излъчвания на нездравословни субстанции, според Гьотеборгски протокол. През септември т. година в обекта бе направена инспекция от специалисти на Министерство на околната среда и водите, Областна дирекция по сигурност на храните - Пловдив и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пазарджик, при която не са открити несъответствия. 
Биогаз-инсталацията е включена и в графика за премерване с мобилна автоматизирана станция (за интервал от по 14 дни през всеки сезон на годината), като регион за оценка на качеството на атмосферния въздух. Измерванията са осъществени през март, юни, август и ноември при оптимално натоварване на централата, като по време на инспекциите не са подавани сигнали за миризми в РИОСВ-Пловдив.. Резултатите не са посочили утежняване качеството на атмосферния въздух в село Труд. 
През октомври 2017 година са осъществени пробовземания на почвени проби в региона на централата от Регионална лаборатория - Пловдив към Изпълнителната организация по околна среда. Към сегашния миг са получени резултати за метали - никел, хром, кобалт, цинк, мед и олово и те демонстрират стойности под оптимално допустимите концентрации, според Наредба № 3/2008 година за правила за възможно наличие на нездравословни субстанции в почвите. Извършено е пробонабиране за разбор на течната секта от ферментационния артикул, получен в обекта. 
Не са открити наличности на нездравословни субстанции в него. По мотив тъжби на Инициативен комитет в село Труд, адресирани до разнообразни институции са готови подробни информации за подхванатите дейности и осъществен надзор от страна на РИОСВ-Пловдив до Министерство на здравеопазването, Министерство на районното развиване и благоустройството. 
Във връзка с неприятни миризми от река Пясъчник, усетени на територията на село Труд, беше открито, че са провокирани от задържане на отпадъчни води вследствие на нарушена проводимост. За това е осведомен регионалният шеф на Пловдив за съставяне на комисия и премахване на казуса в засегнатите сектори.
Неистина са изказванията за липса на съответен надзор на кариерата в село Куртово Конаре. 
В резултат от осъществени инспекции и ефикасен надзор от Регионална инспекция за опазване на околната среда бяха открити нарушавания от оператора на кариерата. Наложени бяха три наказателни постановления на обща стойност 8000 лева След обжалване, те са доказани от Административен съд-Пловдив. Уведомено беше Министерството на енергетиката, което спря концесията, вследствие на ефикасния надзор на РИОСВ-Пловдив. 
По мотив коментара на Сдружение за цивилен надзор - отбрана на животните за издадено решение да не се прави Оценка на въздействието върху околната среда на изменение на Общ устройствен план на община Пловдив от доцент Стефан Шилев, осведомяваме, че това е следващата лъжа от изказванията на екоорганизациите, защото решението е издадено от предходния шеф на РИОСВ-Пловдив през 2014 година
Благодарение на работата на специалистите на инспекцията бяха прекратени замърсяванията на река Чая от огромни промишлени предприятия, в това число бяха извоювани делата по обжалване на наказателните постановления. Преустановено беше и замърсяване на река Леновска и река Потока. Установени бяха нерегламентирани изземания на подземни благосъстояния и бяха сезирани способените органи. Бяха наложени наказания в размер на 40 000 лева за замърсяване на въздуха от предприятия в градовете Стамболийски и Пловдив. 
Само от началото на година са осъществени над 980 изключителни инспекции по сигнали, отвън инспекциите, включени в Плана за контролната активност. Съставени са 74 наказателни постановления през последната година, от които едвам 3 са анулирани от Съда. Всичко това е доказателство за дейната работа на екипа на РИОСВ-Пловдив за контрола по запазване на околната среда и съблюдаване на законността в полза на жителите, заради което не одобряваме обвиняванията за неналичието на надзор и неспазване на отговорностите на инспекцията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР