Екоинспекцията е извършила проверки след алармираща публикация на Флагман, оказва

...
Екоинспекцията е извършила проверки след алармираща публикация на Флагман, оказва
Коментари Харесай

РИОСВ предаде боляровския бизнесмен Николай Вършачката на прокуратурата

Екоинспекцията е направила инспекции след алармираща обява на Флагман, става известно, че земеделският производител е увредил с тежка техника предпазени територии

След като Флагман.бг на 23 април т.г. сигнализира, че предприемач и синът му от село Стефан Караджово в община Болярово, разорават с тежка техника предпазени територии от НАТУРА 2000, с цел да изградят вишка и уреди за ловуване, Регионалната ревизия по околна среда и водите-Стара Загора се е сезирала и е направила незабавна инспекция. Земеделският производител Николай Димов-Вършачката, за който локалните настояват, че се държи като шериф на региона, защото има полицейски чадър, нееднократно гази закона, само че в този момент може да получи до три години затвор и глоба до 10 хиляди лв. за еконарушението. Ако има работещи държавни институции, несъмнено. В редакцията на Флагман дойде през вчерашния ден сигнал за " респектиран " неотдавна локален производител, който има проблеми с семейството. Той бил " посетен " от четири престъпно проявени лица с тежки досиета, добре известни на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата в Бургаска област. Флагман разполага с видеоклип с четиримата бандити. Източникът на клипа твърди, че е сниман точно в парцела на жертвата. Селският собственик е бил толкоз изплашен за себе си и фамилията си, че не смее да подаде тъжба в нито едно от поделенията на ОДМВР-Ямбол, уверен, че няма да получи поддръжка, а още повече ще утежни ситуацията си.

При инспекцията РИОСВ-Стара Загора се открива, че в региона сред селата Вълчи извор и Горска поляна, зад местността Росенски хълм, община Болярово фактически „ има построена бетонова площадка с размери към 6 кв.м, върху която е инсталиран железен желязо-решетъчен дирек. До нея е ситуиран и железен фургон. Мястото, където са ситуирани обектите, е разчистено от дървесна и храстова растителност и подравнено цялото е утъпкано и в него няма никаква растителност, а единствено пръст. За да се доближи до цитираните обекти, е прокаран черен път, който минава и визира парцели, които са благосъстоятелност на „ Дьржавна частна “, тип територия „ Земеделска ", НТП „ Пасище ”, благосъстоятелност на Министерство на земеделието, респективно стопанисвани от Областна дирекция „ Земеделие ”-Ямбол. Черният път минава през цитираните два парцела, като от двете му страни си личат отстранените и унищожени дървета и шубраци. Прекараният за достьп до обектите път е нарушил целостга на двата парцела (пасища), като е унищожена тревна растителност, дървета и шубраци. Увредените парцели попадат в рамките на предпазена зона BG0000219 „ Дервентски възвишения — 2 ” за запазване на естествените местообитания и местообитания на дивата флора и фауна, оповестена със Заповед № РД-З44/З1.0З.2021 година на Министерство на околната среда и водите “. 

 



„ След направена служебна информация в РИОСВ-Стара Загора се откри, че площта на парцели с идентификатори 17097.30.42 и 17097.30.140 по проекта на с. Горска поляна, общ. Болярово, попадат в картирано по план „ Картиране и установяване на природозащитното положение на естествени местообитания и типове — фаза 1 ” местообитание на следните типове: Пъстьр смок (Elaphe sauromates), Обикновена блатна костенурка (Emys orbicularis), Шипоопашата костенурка (Testudo hermanni), Шипобедрена костенурка (Testudo graeca), Мишевиден сънливец (Myomimus roachi) и Европейски вълк (Canis lupus). Тези местообитания на описаните нагоре типове са предмет на запазване в предпазена зона BG0000219 „ Дервентски възвишения — 2 ”. С осъществената активност по строителството на откритите обекти и прокарването на черния път са унищожени местообитания на типове, предмет на запазване в предпазената зона “, се споделя още в мнението на екоинспекцията.

На 4-и май т.г. шефът на РИОСВ-Стара Загора Диана Искрева-Идиго е сезирала по компетентност Окръжната прокуратура Ямбол - на съображение на чл. член 278в от Наказателния кодекс - който незаконно унищожоване или повреди предпазена територия или местообитание - предмет на запазване в предпазена зона, се санкционира с отнемане от независимост до три години или пробация, както и с санкция от две хиляди до 10 хиляди лв..

Копие от документа е изпратено до Дирекция " Национален координационен център " на Министерството на околната среда и водите, както и до шефа на ОД „ Земеделие “-Ямбол Вилиян Вълков. От екоинспекцията ползват както констативния протокол от осъществената от тях инспекция, по този начин и снимков материал. Те са известени за установеното нарушаване, само че не излиза наяве кой е причинителят или причинителите, липсва име на компания или физическо лице.

Флагман.бг се свърза с Пресцентъра на Окръжната прокуратура в Ямбол. Оттам обясниха, че сигналът е постъпил във вторник и следва да бъде избран наблюдаващ прокурор. Ще следим държанието на държавното обвиняване в Ямбол - дали ще назначи инспекция и дали ще се стигне до формиране на досъдебно произвеждане.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР