Еко НовиниВ понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в

...
Еко НовиниВ понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в
Коментари Харесай

„Еко Новини“: В последния си час като министър Сандов ликвидира магистрала „Струма“ през Креснеското дефиле

Еко Новини

В понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предходни процедури по Оценка за  влияние върху околната среда(ОВОС), които даваха възможност  в обозримо бъдеще да бъде довършена Автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле.

Този акт на отиващия си вицепремиер по климата значи, че България ще върне на Брюксел всичките 1.6 милиарда евро, които страната до момента е получила за построяването на Автомагистрала „Струма“.









По информация на „Еко Новини“ заповедите за прекъсване на процедурите за Автомагистрала „Струма“ не са направени от чиновници на Министерството на околната среда и водите, а от деятели на неправителствени организации, които са съветници на Сандов.

Причина за това е, че чиновниците на Министерство на околната среда и водите са отказали да вземат участие, защото нито са спазени процедури, нито при правенето на решението е спазен закона.

Проблем е имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството. Видно от оповестеното решение е, че датата за извеждане е написана с химикал – нещо което към този момент не се употребява в администрацията.

Липсват и атрибутите, които би трябвало да участват в такива документи – подписи на специалистите от Министерство на околната среда и водите, изготвили и съгласували документа.

Но главният въпрос е – обикновено и законно ли е в последните минути на Сандов като министър да издава такива значими и финансово обвързващи страната решения.

Защо той не го направи, до момента в който държавното управление не беше в оставка?

Отговорът е явен. Сандов обслужи ползите на неправителствените екологични организации, които от над 20 години саботират довършването на Автомагистрала Струма през Кресненското и лобират за 15 км тунел в полза на швейцарска компания.

По информация на Еко Новини назначението на Сандов като министър и вицепремиер е общоприето като неточност от някогашните ръководещи, и той доста добре знае, че няма да стъпи на министерския стол в никакъв случай повече. Това най-вероятно го е стимулирало да прекара непознатите ползи, които пази.

Все отново съществува и опцията тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд и той да ги анулира. По информация на Еко Новини АПИ към този момент се е захванала с оборването.

Да, обаче това ще отнеме време – ново закъснение с години и още жертви в тази най-смъртоносна права от интернационален кулоар в цяла Европа, където има хиляди ранени и стотици починали.

Все отново има и друга опция –  служебният министър да анулира подозрително изядените заповеди от Сандов, с което да приключи порочната процедура отиващи си министри да взимат съмнителни решения в персонален интерес.

Ако това не се случи, то вероятността е Автомагистрала Струма през Кресна да бъде приключена след 2030 г.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР