Екипите на БНТ продължават да открива нередности и нарушения от

...
Екипите на БНТ продължават да открива нередности и нарушения от
Коментари Харесай

Още недействителни бюлетини стават действителни - нарушението отново е от секция в Монтана

Екипите на Българска национална телевизия не престават да открива нередности и нарушавания от видеонаблюдението в изборните секции. Новите случаи на манипулиране на вота са от област Монтана. В квартал " Кошарник " членове на комисията не се тормозят да трансформират недействителни в действителни бюлетини, откакто им поставят щемпел при броенето.

При броенето комисията открива, че огромна част от бюлетините са недействителни. Причината - нямат щемпел.

- Така ли ще я пускаме без щемпел?
- Нищо де, ще ударим.
- Ударете един щемпел.



Подпечатването на самите бюлетини става отвън обсега на камерата.

- Тази е без печати.
- Отива за щемпел.
- Печат!

Това не е единственото нарушаване на комисията. И при тях не важи правилото, че годна бюлетина се приема, в случай че е маркирана с X или V.

- Виж, че това и това е надраскано.
- Игрек (Y).
- Надраскано е тук.
- Е, не е излязло от това. Айде!



Районната прокуратура в Монтана разпореди инспекции след разкритията на Българска национална телевизия за фрапантни нарушавания, снимани от видеонаблюдението, който излъчихме в поредност репортажи след първия тур. В Стубел ще бъдат разпитани всички от изборната комисия дали е осъществено превръщане на резултатите. Камерата сподели по какъв начин двама от комисията се пробват да убедят другите, че би трябвало да попълнят пуснатите празни 74 бюлетини. Двама отхвърлят предлагането, само че все пак се вижда, че жена въпреки всичко съумява да означи преференция на една бюлетина.

Прокурорска инспекция има и за показаното от Българска национална телевизия в изборната секция в Лом, където нанасят знак " Х " в извадени от урната празни бюлетини. След нарушаванията, които открихме, към този момент има и тъжби с искане вотът да бъде касиран в Петрич и село Габровница.

Екипът ни откри и друго нарушаване на закона, документирано от видеонаблюдението - тирада на турски език в секция в разградското село Ясеновец.



- На турски няма да приказвате.
- Добре, де!
- Само на български.

След забележката броенето продължава на български.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР