Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за

...
Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за
Коментари Харесай

Компенсации за природен газ към битови потребители ще има и за декември

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят интензивно, с цел да може обезщетенията за природен газ към битови консуматори и крайни клиенти да стартират от и да включват и месец декември 2021 година Това съобщи министърът на енергетиката на брифинг във ведомството във връзка последващи ограничения по обезщетенията за цените в бранша. Той посочи, че структурата за обезщетения на природен газ, която ще бъде препоръчана, е 50% от растежа на цената, като за база се употребява последното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лв..

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова изясни, че помощта се пресмята като 50% от разликата сред базата от 48,84 лв. за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и утвърдената цена на публичния снабдител "Булгаргаз ". Тя даде за образец, че за януари цената на природния газ е 133,41 лв. за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лв. и 50 на 100 от това се получава 42,30 лв. на мегаватчас - сумата за подкрепяне за месец януари тази година.

За декември компенсацията е 26,77 лв. за мегаватчас, уточни тя.

Структурата на погашение и компенсацията ще бъдат в допълнение конкретизирани.

Всички обезщетения подлежат на в допълнение потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.

По мотив измененията в структурата на обезщетенията за електрическа сила за небитовите консуматори, министър Николов напомни, че първичното предложение се изчисляваше като 75 на 100 от разликата сред базовата цена 185,59 лв. за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена в сегмента "ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, само че не повече от 30% от действителната борсова цена. Това предложение в този момент може да се промени, тъй като упованията за прекомерно високи цени на тока за бизнеса, които бяха от порядъка на 750 лв. за мегаватчас, не са факт и пазарът сега се движи в по-ниски стойности.

Това разрешава министерството да бъде по-гъвкаво по отношение на ограничаването от 30% от действителната борсова цена. Затова таванът, който ще бъде препоръчан като конструкция, ще бъде 250 лв. на мегаватчас. Промяната, която е обвързвана с променения таван, ще бъде годна от януари. Тази смяна би трябвало да бъде доказана след ново решение на Министерски съвет и тя ще би трябвало да се получи нова нотификация от страна на Европейска комисия. Поради това, че пазарът се трансформира динамично, ще се прави обзор на цялата система, ще има срещи с бизнеса, както и с сдруженията, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, тъй че да няма застрашена капиталова и ремонтна стратегия.

Ще се следи и структурата на Фонда за сигурност на енергийната система, само че към този момент ще се резервира тази конструкция с таван от 250 лв. на мегаватчас, добави министър Николов.

Той посочи, че се резервира структурата на 75% от разликата сред базовата цена 185,59 лв. за мегаватчас и действителната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред ", като единствената смяна е, че таванът към този момент няма да е 30 % от цената, а закрепена сума до 250 лв. на мегаватчас.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР