Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за

...
Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за
Коментари Харесай

Министър Николов: Компенсации за природен газ към битови потребители и крайни клиенти ще има и за декември

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят интензивно, с цел да може обезщетенията за природен газ към битови консуматори и крайни клиенти да стартират от и да включват и месец декември 2021 година Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството във връзка последващи ограничения по обезщетенията за цените в бранша. Той посочи, че структурата за обезщетения на природен газ, която ще бъде препоръчана, е 50 % от растежа на цената, като за база се употребява последното решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за цена за мегаватчас, която е 48,84 лв..

Заместник-министърът на енергетиката Ива Петрова изясни, че помощта се пресмята като 50 % от разликата сред базата от 48,84 лв. за мегаватчас, която е в регулаторното решение, и утвърдената цена на публичния снабдител " Булгаргаз ". Тя даде за образец, че за януари цената на природния газ е 133,41 лв. за мегаватчас, като от тази стойност ще се извади 48,84 лв. и 50 на 100 от това се получава 42,30 лв. на мегаватчас - сумата за подкрепяне за месец януари тази година. За декември компенсацията е 26,77 лв. за мегаватчас, уточни тя.

Структурата на погашение и компенсацията ще бъдат в допълнение конкретизирани.

Всички обезщетения подлежат на в допълнение потвърждаване от Министерски съвет и от съответната нотификация от Европейската комисия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР