Екипи на американската и канадската брегова охрана се надпреварват да

...
Екипи на американската и канадската брегова охрана се надпреварват да
Коментари Харесай

Издирват туристическа подводница в Атлантика

Екипи на американската и канадската брегова защита се надпреварват да открият подводница с петима души на борда, в това число екскурзиант милиардер, който изчезна по време на втурване към останките на „ Титаник “ в Северния Атлантик, съобщи Агенция Франс Прес.

Според управляващите 6,5-метровият кораб, ръководен от OceanGate Expeditions, е почнал спускането си рано в неделя и е изгубил контакт с повърхността два часа по-късно.

Един от намиращите се на борда, съгласно неговата самолетна компания, е английският предприемач Хамиш Хардинг, който авансово е разгласил в обществените мрежи, че ще се причисли към експедицията.

Бреговата защита на Съединени американски щати заяви, че е почнала огромно търсене на към 1450 км източно от Кейп Код, Масачузетс, а канадската брегова защита съобщи, че също е задействала самолети и е изпратила транспортен съд в зоната на търсене.

„ Издирването в този далечен регион е предизвикателство, само че ние разполагаме с всички налични средства, с цел да сме сигурни, че ще можем да открием плавателния съд и да спасим хората на борда “, съобщи контраадмирал Джон Маугър от бреговата защита на Съединени американски щати.

Времето е решителен фактор. Плавателният съд е с пробег от 96 часа за петчленен екипаж, а Моугър съобщи през вчерашния ден, че съгласно него към момента има 70 или повече часа остатъчен О2.

На своя уеб страница OceanGate Expedition декларира, че експедицията за втурване до мястото на „ Титаник “ „ сега е в ход “.

Компанията употребява за своите гмуркания подводница на име „ Титан “ на оптималната дълбочина от 4000 метра. 

В изказване, представено от CBS и други медии, OceanGate Expeditions споделя: „ Цялото ни внимание е ориентирано към членовете на екипажа в подводницата и техните фамилии “. 

Хардинг е 58-годишен авиатор, галактически екскурзиант и ръководител на основаната в Дубай Action Aviation. Той разгласява в неделя в профила си в Instagram, че е " горделив най-сетне да разгласи ", че се е включил към експедицията на OceanGate " за тяхната задача RMS TITANIC като експерт на подводницата, която се спуска към " Титаник ".

„ Току-що се отвори метеорологичен прозорец и на следващия ден ще създадем опит за втурване “, добави той.

Бреговата защита на Съединени американски щати е изпратила два самолета С-130 за претършуване на повърхността, а Канада е изпратила аероплан, който употребява сонар.

В изказването си OceanGate показва " дълбока признателност за обширната помощ, която получихме от няколко държавни организации и дълбоководни компании в напъните ни да възстановим контакта с подводницата ". 

Корабът " Титаник " се удря в айсберг и потъва през 1912 година по време на първото си корабоплаване от Англия до Ню Йорк с 2224 пасажери и екипаж на борда. При нещастието умират повече от 1500 души.

Останките се намират на две съществени елементи на 400 благи от брега на Нюфаундленд, Канада, на към 13 000 фута под водата. Открит е през 1985 година и остава източник на обаяние и стръв за морските специалисти и подводните туристи.

Без да е изследвал самия кораб, Алистър Грейг, професор по морско инженерство в Университетския лицей в Лондон, предлага две вероятни теории въз основа на фотоси на плавателния съд, оповестени в пресата.

Според него, в случай че подводницата е имала проблем с електричеството или връзките, тя би могла да изплува на повърхността и да остане да плава, " чакайки да бъде открита ".

„ Друг сюжет е корпусът под налягане да е бил злепоставен - да е имало теч ", сподели той. " Тогава прогнозата не е добра. "

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР