Екипът, работещ в обсерваторията Чандра на НАСА засече рентгенови лъчи,

...
Екипът, работещ в обсерваторията Чандра на НАСА засече рентгенови лъчи,
Коментари Харесай

Какво ни казват засечените рентгенови лъчи от Плутон

Екипът, работещ в обсерваторията Чандра на НАСА засече рентгенови лъчи, идващи от Плутон. Това изобретение е знак за комплексното взаимоотношение сред втечняващата се атмосфера на Плутон и слънчевия вятър, приближаващ от Слънцето.

Откакто учените стопираха да назовават Плутон планета, продължаваме да научаваме нови обстоятелства. Откритията на сондата Нови хоризонти и други проучвания преоформиха визията ни за тази планета джудже.

В последните дни учените разгласиха данни, че са засекли рентгенови лъчи, идващи от Плутон.

Екипът употребявал данни на НАСА ( на обсерваторията Чандра ), която се е фокусирала върху Плутон четири пъти в интервала февруари 2014 – август 2015 година и засякла слабоенергийни фотони от рентгенова светлина.

За първи път засякохме рентгенови лъчи, идващи от обект в нашия Кайперов пояс и разбрахме, че Плутон взаимодейства със слънчевия вятър по необикновен и енергиен метод,

споделя Кери Лис, водач на екипа в изследването.

Интересно е, че рентгеновите лъчи не са от елементарния слънчев порядък. Ако рентгенови лъчи от слънцето просто се отразяваха в атмосферата на Плутон, те биха имали температура от няколко милиона Келвина.

Вместо това нискоенергийните фотони евентуално идват от безоблачен вятър, преминаващ през атмосферата. Смес от азот, въглерод и О2 може да отделя фотони от слънчевия вятър, причинявайки отделянето на рентгеновите лъчи.

Откритието на рентгеновите лъчи усъвършенства визията ни за това какво съставлява Плутон. Ако лъчите са основани отвън разпадащата се атмосфера, това значи, че атмосферата последователно изгаря в космоса.

Откритието може да даде и нова позиция към радиацията на рентгеновите лъчи по принцип. То може да изясни доста ( в случай че не всичко ) за така наречен „ фонов звук “ при рентгеновите лъчи, който откриваме във вселената.

Ако Плутон крие още секрети, кой знае какво можем да чакаме от другите обекти в Кайперовия пояс.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР