Екипът от проучватели начело с Илиян Петракиев от Регионалния исторически

...
Екипът от проучватели начело с Илиян Петракиев от Регионалния исторически
Коментари Харесай

Разкриха гроб от преди 3000 г. в крепостта Ряховец край Горна Оряховица

Екипът от проучватели отпред с Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново изследва античното кале четвърти сезон.
Археолози са разкрили гроб от преди 3000 години при разкопки на античната цитадела Ряховец край Горна Оряховица. В последните дни на сезона, проучвателите решили да разкрият външното лице на калето, когато ненадейно попаднали на два гроба отвън крепостната стена. Единият е на дете, заровено в поза „ хокер” или ембрионална.
„ Предполага се, че гробът е от Ранно-желязната ера и е на над 3000 години”, изясни пред „ Труд” ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Той добави, че на останките занапред ще бъдат осъществени ДНК и антропологически разбори, както и експертизи за тъкмо датиране. Чрез тях ще бъдат открити възрастта и пола на заровеното дете.
На сантиметри от детския гроб, който е насочен в посока Север-Юг, откривателите се натъкнали на втори гроб. Той е на по-високо равнище и е от Средновековието. Положеният в него е възрастен субект, който е бил заровен по християнските традиции в посока Изток-Запад.
„ Интересното е, че за втора поредна година попадаме на гробове северно от жилищата, а учудващото е, че са отвън крепостната стена. От това може да се направи извод, че крепостта е била населявана още през Ранно-желязната епоха”, посочи Илиян Петракиев.
Това е четвъртото археологическо лято на античната цитадела Ряховец. За работата на обекта тази година още веднъж бе обезпечено финансиране в размер на 20 000 лв. от Община Горна Оряховица. 13 000 лв. са предоставени от Министерството на културата, а за първи път от НИМ пък са отпуснати 5000 лв..
„ Продължихме да работим по секторите, които сме изучавали, само че задачата бе да дълбаем под пластовете, разкрити до момента “, посочи Илиян Петракиев.
Продължила е и работата по Западната. Тя е най-добре стратиграфски открита – най-дебелият културен слой е там и археолозите пробвали да слязат под равнището от 13 в., което са проучвали в предходните години. Като цяло концепцията на проучвателите била да създадат последователен прорез на Ряховец и да доближат до първото заселване на крепостта.
Търсенето за заселване от предходни столетия траяло и в централната част на крепостта, където в предходните години бяха открити няколко жилища от 13 в. Екипът разкрива и елементи от Северната стена, като тук задачата е да се помогне с повече данни за плана, който Общината ще приготвя за консервация на крепостта и превръщането й в туристически обект.
Археолозите са обърнали внимание и на бранша, в който още в първата година на изследванията бяха открити осем цели съда от бронзовата ера.
Археолозите чакат резултатите от ДНК разбора на останките от скелет, който бе открит на крепостта предходната година и за който се допуска, че е на субект от кумански генезис. Анализът се прави в Харвард, дружно с огромното ДНК изследване на находки от палеолитни селища. Въпреки че находката от Ряховец е от Средновековието, тя също беше включена в проучването. Резултатите от експертизите се чакат с огромен интерес, поради теорията, че крепостта по време на Асеневци е била населявана от кумани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР