Екипът на Националния институт за недвижимото културно наследство вече разполага

...
Екипът на Националния институт за недвижимото културно наследство вече разполага
Коментари Харесай

НИНКН с нова модерна техника за дигитализиране на културното наследство


Екипът на Националния институт за недвижимото културно завещание към този момент разполага с съвременна цифрова техника за документиране на недвижимото културно завещание, обезпечена от Министерство на културата. Това ще помогне за по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни полезности, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното завещание на страната ни.

„ Експерти има, в този момент към този момент имаме и част от най-важните принадлежности за работата на НИНКН. Нещата стартират да се случват “, съобщи министърът на културата Кръстю Кръстев.

В околните месеци ще бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и международно значение. Заедно с това модерната инсталация ще бъде употребена в идващия стадий от Териториалната стратегия, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими полезности в чужбина, сподели шефът на Института арх. Петър Петров. Той акцентира, че близо половината от богатото национално недвижимо завещание е унищожено или застрашено.

Териториалната стратегия от НИНКН, която стартира през 2022 година, обрисува наклонност:  10% от обектите са изцяло разрушени, към 35% са в спешно положение – голяма загуба за културната памет и за националната ни еднаквост, за туристическата промишленост и за стопанската система. Дигиталното снимане е късмет за съхраняването и възобновяване на застрашените обекти в цифровия и в действителния свят.

4-те лазерни скенера, 4-те дрона с съоръжение за високоточно панорамно снимане и картографиране и профилираният програмен продукт ще придвижват физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни и ще открият нови вероятности за опазването на недвижимото ни културно завещание.

Използването на 3D провокира същинска гражданска война в изследването и реставрирането на недвижими културни полезности в света. Виртуалните модели обезпечават голям размер данни за обектите в елементи, които са невидими за окото и за употребяваната до момента техника. Виртуалната и разширената действителност могат да вдъхнат и нов живот на от дълго време изчезнали артефакти, с цел да се употребяват за обучение или културни прекарвания.

Дигиталната техника дава още едно огромно преимущество на специалистите – в този момент процесът ще трае броени часове, а снимането ще е с несравнимо по-голям обсег и размер. Това ще разреши на екипите на НИНКН да създадат закъснялата с 12 години актуализация на регистъра на недвижимите културни полезности.

Средствата за новата цифрова техника, програмен продукт, преносими компютри и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са обезпечени от програмата за финансови разноски на Министерството на културата. Общата им стойност е близо милион и половина лв..
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР