Екипът на Хидрометеорологичната станция в Ивайло обяви протестна готовност. Служителите

...
Екипът на Хидрометеорологичната станция в Ивайло обяви протестна готовност. Служителите
Коментари Харесай

Метеоролози работят денонощно на минимална заплата

Екипът на Хидрометеорологичната станция в Ивайло разгласи протестна подготвеност. Служителите се причисляват към сътрудниците си от цялата страна, които се надигнаха против несправедливото систематизиране на средствата в Българска академия на науките. Почти всички в допълнение отпуснати от началото на тази година 15 млн.лв. отиват за научна активност и съвсем нищо – за оперативната в 931-те станции. А през 1980 година те са били 2548. Националният институт по метеорология и хидрология има характерни разноски. Освен тези бази поддържа интернационален и народен телекомуникационен център, националния хидрометеорологичен списък, националната аерологична станция, националните системи за ранно предизвестие за бедствия от хидрометеорологичен темперамент (СРП). Стопанисва 97 здания и има автопарк от 36 автомобила. Нещо, което никой различен институт в Българска академия на науките няма като активност и материални активи, пишат метеоролозите в послание до медиите.

Оттам предизвестяват, че недофинансирането ще докара до раздробяване на Национален институт по метеорология и хидрология и Националната хидрометеорологична работа, която обезпечава непрекъснато със профилирана информация военната и гражданската авиация, корабоплаването в западната част на Черно море, поддържа разнообразни СРП и обслужва съвсем всички министерства и техни структури с оперативна информация и експертизи, извършва редица интернационалните отговорности на страната.

Седем от осемте чиновници в Ивайло са на минимални работни заплати, споделя ръководителката на станцията Стефка Стоянова. Получават колкото метачка, а от тях се чака да се трудят непрекъснато на трисменен режим, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. При това е належащо да имат характерни знания – всички са метеоролози и хидролози, а с цел да свикнат с особеностите на работата, са нужни най-малко 4 години. В момента няма незаети щатове, само че когато се наложи да се търси нов човек, претендентите се отхвърлят, като чуят каква е заплатата и какво се чака от тях – дълготрайно образование, полагане на изпити, атестации.

Какво ще последва от това? По-малкият проблем е, че с помощта на активността на експертите в тези звена хората знаят какво ще е времето и дали да си взимат чадър.

Всички значими институции разчитат на тази информация, споделя Стоянова. При злополука, в случай че данните не са записани, няма по какъв начин да се даде скъпа информация на полиция, съд, застрахователи, с цел да може да се вземат верните решения и хората да получат компенсациите си, сочи образец тя. Същото е и при застраховките на земеделците. Ако за това се разчита на неподготвени хора, няма по какъв начин да се обезпечават точни и надеждни данни.

Стоянова цитира и съответни хонорари – 430-470 лв. чисто след приспадане на удръжките. И това не е казус, а проблем, с който хората от системата на вятъра се пробват да се преборят към този момент години наред. Вече са на ръба на търпението си. Като последна мярка плануват групово подаване на молби за овакантяване.

 

Ето и цялостния текст на протестното писмо, изпратено до медии и отрасловите институции:

 

ДО

ВСИЧКИ МЕДИИ

Относно: сериозна обстановка в Националния институт по метеорология и хидрология имаща отношение към националната сигурност

УВАЖАЕМИ ГОСПОДА

Правителството на Р. България, отчитайки дефицита на средства по държавния бюджет за извършване на дейностите в Българска академия на науките, й даде още 15 млн. лева с Постановление на Министерски съвет № 2 от 04.01.2018 година Условието е те да бъдат разпределени сред звената въз основа на научната им активност и резултатите от нея. Така нарастването на средствата за Българска академия на науките по линия на бюджета е с 25% повече от тези през 2017 година

Тези средства бяха разпределени в Българска академия на науките по следните критерии:

1.    За публикационна активност и цитирания:                                                             7 620 441 лева

2.    За действия директно обслужващи страната и обществото:                        476 278 лева

3.    За привлечени средства от планове:                                                          1 428 833 лева

Останалите средства се употребяват за възнаграждение на в допълнение заплащане за научна степен и прехрана и стипендии на докторанти.

При тези критерии за оценка на резултатите от научната активност в Българска академия на науките, бюджетната дотация за Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) беше увеличена единствено с 11.9% по отношение на 2017 година Това още повече задълбочи разликата сред финансирането на Национален институт по метеорология и хидрология за 2018 година и останалите институти на Българска академия на науките. При 12% от действително работещите в Българска академия на науките, Национален институт по метеорология и хидрология получава 9% от общата дотация. При това, с изключение на теоретичен институт, Национален институт по метеорология и хидрология е и Националната хидрометеорологична работа на Р. България, което е обвързвано със характерно съответствие сред теоретичен и действен личен състав и със характерни разноски, които не бяха регистрирани при разпределението на бюджета в Българска академия на науките. Национален институт по метеорология и хидрология поддържа мониторингова система от 931 станции (през 1980 год. те са били 2 548) на територията на цялата страна, интернационален и народен телекомуникационен център, националния хидрометеорологичен списък, националната аерологична станция, националните системи за ранно предизвестие за бедствия от хидрометеорологичен темперамент (СРП). Стопанисва 97 здания и има автопарк от 36 автомобила. Нещо, което никой различен институт в Българска академия на науките няма като активност и материални активи.

Ефектът от това систематизиране на бюджета в Българска академия на науките за Национален институт по метеорология и хидрология е, че заради липса на средства стартира неговото раздробяване. Това не би било сериозен проблем, в случай че беше единствено теоретичен институт, а не и Националната хидрометеорологична работа на Р. България. Като такава, той обезпечава непрекъснато със профилирана информация военната и гражданската авиация, корабоплаването в западната част на Черно море, поддържа разнообразни СРП и обслужва съвсем всички министерства и техни структури с оперативна информация и експертизи, извършва редица интернационалните отговорности на Р. България.

На 20.04.2018 година, по документално искане на 378 души, се организира Общо заседание на служащите и чиновниците в Национален институт по метеорология и хидрология, взаимно с груповите органи на управление (Общото заседание на учените и Научния съвет), на което беше взето решение за започване на протестни дейности против перманентното недофинансиране на дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология от страна на Българска академия на науките. Като последна мярка се планува всеобщо подаване на молби за овакантяване.

До този миг, напуснаха 1/4 от синоптиците и експертите от хидропрогнози. При овакантяване на още двама няма да могат да бъдат обезпечени екипи за денонощна работа. Започват да напущат ръководителите на хидрометеорологичните обсерватории в областите и техническия личен състав. В София от 12 останаха единствено 3-ма експерти по осведомителни технологии, което е под сериозния най-малко, осигуряващ работа в действително време на телекомуникационния център.

В момента, след нарастването за 2018 година, междинната съществена работна заплата в Национален институт по метеорология и хидрология е  569.61 лева, а междинната брутна работна заплата е 775.16  лева

За 2018 година от бюджетната дотация на Българска академия на науките за Национален институт по метеорология и хидрология не са обезпечени средства за:

1.    Заплащане труда на хората работещи със Системите за ранно предизвестие за бедствия от хидрометеорологичен темперамент. Това ще докара до прекратяването на работата им - 341 863 лева.;

2.      Заплащане на нощен труд, труд в почивни и празнични дни – общо 218 души. Това ще докара до преустановяване на денонощната оперативна активност и значително съкращаване на осъществяването на отговорностите на Национален институт по метеорология и хидрология свързани с обезпечаване на действия по Закона за отбрана от бедствия - 274 136 лева ;

3.    Охрана и поддръжка на 37 здания и метеорологични парка. Липсата на личен състав в интервала от 17 ч. до 08 ч. евентуално ще докара до разграбването им, защото те са отвън обитаеми места – 380 419 лева.;

4.    За превоз на личния състав до 17 обсерватории и станции, които са отвън обитаеми места - 74 460 лева.;

5.       Застраховка на 639 станции за премерване – обществена държавна благосъстоятелност - 120 140 лева

Общо неосигурените средства за горните действия са 1 191 018 лева

Тъй като Национален институт по метеорология и хидрология обслужва с информация молим за съдействието Ви за незабавно, целево даване от Правителството на 1 190 000 лева за обезпечаване на оперативната активност на Национален институт по метеорология и хидрология, с цел да не изпаднем в неуместната обстановка Националната хидрометеорологична работа на Р. България, която не е прекратявала активността си нито за ден през 128 годишната си история, да спре работа в спокойно време.

Молим и за поддръжка на всевъзможни ограничения от страна на Министерство на финансите и Министерство на образованието и науката, които ще доведат до програмно-целево финансиране на дейностите на Национален институт по метеорология и хидрология като Националната хидрометеорологична работа на Р. България, с цел да не се доближава в бъдеще до такава обстановка.

 

Съжаляваме, че Ви занимаваме с този непряк за Вас проблем, само че не срещнахме нужното схващане и  подпомагане в Българска академия на науките.

 

С почитание,

РЪКОВОДИТЕЛ ХИДРОМЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСЕРВАТОРИЯ ПАЗАРАДЖИК

СТЕФКА СТОЯНОВА

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР