Екип учени от Университета в Пенсилвания предлага ново обяснение за

...
Екип учени от Университета в Пенсилвания предлага ново обяснение за
Коментари Харесай

Серотонинът може би играе значителна роля при дългия COVID

Екип учени от Университета в Пенсилвания предлага ново пояснение за някои случаи на дълъг Коронавирус, стъпвайки върху откритието си, че равнищата на серотонин са по-ниски при хора с това положение, написа nytimes.com, като се базира на огромно проучване, оповестено в списание Cell.

Изследователите допускат, че намаляването на серотонина се провокира от останки от вируса, останали в червата. Изчерпаният серотонин може да изясни проблемите с паметта и някои неврологични и когнитивни признаци на продължителния Коронавирус, показват те.

Изследването може да уточни пътя към вероятни лекувания, в това число медикаменти, които покачват серотониновите равнища. Също по този начин създателите са на мнение, че биологичният път, който техните проучвания обрисуват, може да сплоти доста от главните теории за това какво предизвиква дълъг Коронавирус: останки от вируса, инфектиране, нараснало съсирване на кръвта и дисфункция на самостоятелната нервна система.

„ Всички тези разнообразни хипотези може да са свързани посредством пътя на серотонина “,

споделя доктор Кристоф Тайс, водещ създател на проучването и помощник професор по микробиология в Медицинското учебно заведение „ Перелман “ в Университета на Пенсилвания.

„ На второ място, даже в случай че не при всички случаи има усложнения в пътя на серотонина, най-малко една подгрупа може да реагира на лечения, които задействат този път “, прибавя той.

„ Това е едно чудесно изследване, което разпознава по-ниските равнища на циркулиращия серотонин като механизъм за нескончаем Коронавирус “, показва мнение доктор Акико Ивазаки, имунолог от Йейлския университет. Нейният екип и сътрудниците от Медицинското учебно заведение Икан в болничното заведение Маунт Синай неотдавна разгласиха изследване, което разпознава други биологични промени, свързани с някои случаи на дълъг Коронавирус, в това число равнищата на хормона кортизол. Тези изследвания биха могли да дефинират характерни подтипове на дълъг Коронавирус или разнообразни биологични знаци в разнообразни точки и интервали на положението.

Изследователите са анализирали кръвни проби на 58 пациенти, които са прекарали дълъг Коронавирус за интервал сред 3 и 22 месеца след заразяването. Тези резултати са съпоставени с кръвни разбори на 30 души без признаци след Коронавирус и 60 пациенти, които са били в ранен, изострен етап на коронавирусна зараза.

Д-р Мааян Леви, водещ създател и помощник по микробиология в Медицинския факултет „ Перелман “, споделя, че равнищата на серотонин и други метаболити са били изменени незабавно след коронавирусна зараза – нещо, което се случва незабавно и след други вирусни инфекции.

Но при хора с дълъг Коронавирус

серотонинът е единствената значима молекула, която не се е възстановила до равнищата преди инфекцията,

твърди тя.

Екипът е анализирал фекални проби от някои от пациентите с дълъг Коронавирус и е открил, че те съдържат остатъчни вирусни частици. Съчетавайки констатациите при пациенти с резултатите от проучвания върху мишки и дребни модели на човешките вътрешности, където се създава най-вече серотонин, екипът разпознава път, който може да е в основата на някои случаи на дълъг Коронавирус.

Хипотезата е следната: Вирусните останки карат имунната система да създава интерферони. Интерфероните предизвикват инфектиране, което понижава способността на организма да всмуква триптофан – аминокиселина, която оказва помощ за производството на серотонин в червата. Кръвните съсиреци, които могат да се образуват след коронавирусна зараза, могат да нарушат способността на организма да поема серотонин, а той има роля в краткосрочната памет. Изследователите допускат, че изчерпаният серотонин може да докара до проблеми с паметта и други когнитивни проблеми, с които доста хора с дълъг Коронавирус се сблъскват.

Проучването не е огромно, тъй че констатациите би трябвало да бъдат доказани с други проучвания, предизвестяват от екипа.

Учените в този момент се насочват към намирането на биомаркери за дълг Коронавирус – биологични индикатори, които могат да бъдат измерени, с цел да оказват помощ при диагностицирането на положението. Според доктор Тайс новото изследване допуска

три биомаркера - съществуване на вирусни останки във фекалиите, ниски равнища на серотонин и високи равнища на интерферони

Повечето специалисти към този момент считат, че няма да има един единствен биомаркер за положението, само че ще се появят няколко знака, които може да варират според от типа на признаците и други фактори.

Има голяма потребност от намирането на дейно лекуване за дълъг Коронавирус, в ход са и клинични изпитвания на няколко лечения. Д-р Леви и доктор Тайс имат желание да стартират клинично изпитване за тестване на флуоксетин, селективен инхибитор на противоположното захващане на серотонина – SSRI, също по този начин на триптофан.

„ Ако прибавим серотонин или предотвратим разграждането на серотонина, може би ще можем да подобрим паметта, когнитивните качества и други отклонения при тези пациенти “, разяснява доктор Леви.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР