Екип от учени публикува десетилетни изследвания на биоразнообразието в Югоизточноафриканския

...
Екип от учени публикува десетилетни изследвания на биоразнообразието в Югоизточноафриканския
Коментари Харесай

В Африка е открит регион с неизвестни досега фауна и флора

Екип от учени разгласява десетилетни проучвания на биоразнообразието в Югоизточноафриканския планински архипелаг (SEAMA), който се простира от северен Мозамбик до планината Муланже в Малави. Според IFLScience учените са изследвали към 30 фрагментирани зони от пасища и вечнозелени гори, които са останали релативно откъснати една от друга. Тези изолирани " небесни острови " са се трансформирали в идеално място за образуване на неповторими екосистеми.


По време на проучването учените откриха повече от 200 типа, които не могат да бъдат открити на никое място другаде на Земята, в това число 90 типа земноводни, влечуги, птици, бозайници, пеперуди и сладководни раци, както и 127 типа растения. Сред типичните за района неповторими типове, бяха три типа птици, шест сладководни рака, четири бозайника, 11 земноводни, 22 влечуги и 39 пеперуди. Някои от тези типове в никакъв случай не са били разпознати от учените преди и може да се смятат за нови типове.

Отбелязва се, че SEAMA дължи неповторимото си биоразнообразие на огромен брой планини, които са се образували преди стотици милиони години. В допълнение към планинските пасища, районът съдържа най-големите и най-малките тропически гори в Южна Африка.

В същото време учените предизвестяват, че това биоразнообразие е застрашено от изгубване заради интензивно обезлесяване. От 2000 година насам SEAMA е изгубила приблизително 18 % от влажните гори, като равнищата доближават до 43 % в някои елементи на района. Учените предизвестяват, че доста от тези неповторими типове може да изчезнат, преди да могат да бъдат записани и изследвани.

Медии по света към този момент сигнализираха, че дълбоководните акули и скатове са застрашени от изгубване заради козметичната промишленост. По този метод в продуктите за грижа за кожата на дамите, както и в някои медикаменти, наред с други неща, се употребява вещество, наречено сквален. Един от главните източници за производството му е маслото от черен дроб на дълбоководни акули. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР