Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект

...
Екип от немски учени съобщи, че е обучил изкуствен интелект
Коментари Харесай

Изкуствен интелект диагностицира рак на мозъка

Екип от немски учени заяви, че е обучил изкуствен интелект сполучливо да диагностицира рак на мозъка, оповестява уеб сайтът Лайф, цитирайки обява в сп. "Нейчър ".

Изследователите заредили в система с изкуствен интелект мостри от тумори на мозъка на разнообразни стадии. Учените обясниха, че съществуват над 100 типа рак на мозъка и даже и квалифицираните експерти не всеки път могат да диагностицират болестта. Но за разпознаването му оказва помощ фактът, че всяка вариация на рака има собствен личен биологичен отпечатък, който се натрупва в организма на пациента. С помощта на масив от данни, изкуственият разсъдък се е научил да съпоставя анализите на болните и да дефинира типа на болестта им.

Компютърът е бил "захранен " с резултатите от проучванията на 2800 заболели от рак, от които изкуственият разсъдък отделил 91 типа тумори. След това учените предиздвикали изкуствения разсъдък да ревизира 1000 пациенти с съмнения за рак на основния мозък. Оказало се, че системата е могла освен вярно да разпознае пациентите, които са имали доказан рак, само че е съумяла да открие и нови.

На основата на изкуствения разсъдък учените сътвориха виртуален терапевт, който диагностицира рака на мозъка. В бъдеще експертите се надяват да обучат системата да дефинира и други типове онкозаболявания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР