Екип от криоинженери и хирурзи от Университета в Минесота откри

...
Екип от криоинженери и хирурзи от Университета в Минесота откри
Коментари Харесай

Криогенно замразени бъбреци на плъх са все още години за употреба и след 100 дни

Екип от криоинженери и хирурзи от Университета в Минесота откри метод за криогенно заледяване и топене на органи на плъхове по метод, който резервира тяхната жизненост. В своето изследване, оповестено в списание Nature Communications, експертите демонстрират по какъв начин новата процедура преодолява предходни проблеми със замразяването на органи.

Още от момента, в който учените в региона на медицината съумяват сполучливо да извадят органи от един човек и да ги трансплантират в различен, те се стремят да открият ефикасен метод, по който да могат да ги замразяват и размразяват, защото това би разширило доста кръга от налични донорски органи. Проблемът постоянно е бил еднакъв - замразяването на органите води до формиране на кристали, които повреждат тъканите, а неравномерното им топене също може да ги нарани. В този нов опит изследователският екип в Минесота е намерил метод да преодолее и двата казуса.

Когато тъканта се замразява, сред клетките се образуват ледени кристали, които водят до увреждане. За да преодолеят този проблем, откривателите употребяват техника, наречена " бързо заледяване ", при която в тъканта се инжектират криопротективни химикали, които по-късно се замразяват доста бързо. Вместо кристали се образува стъклоподобен материал, който не предизвиква увреждания. След това екипът насочва вниманието си към процеса на топене.

Източник: Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-38824-8

Повечето техники за топене на тъкани включват слагане на тестът на стайна температура, до момента в който се размрази, като от време на време се ползва топлота или даже се употребяват микровълни. За страдание, всяка от тези техники страда от еднакъв проблем: неравномерно топене, при което тъканта се затопля с друга скорост в еднакъв орган. Това води до пукнатини или разкъсвания, което прави органа ненужен. За да се оправи с този проблем, екипът инжектира частици стоманен оксид в органа, преди той да бъде замразен. След това учените употребяват променливи магнитни полета, с цел да затоплят тъканта до стайна температура - всяка от наночастиците служи като дребен радиатор. Резултатът е отмерено размразена тъкан.

За да тества техниката си, изследователският екип замразява няколко бъбрека на плъхове и ги държи замразени до 100 дни. След това те размразяват органите, почистват ги от химикалите и наночастиците и вграждат пет от тях в живи плъхове. Тестовете демонстрират, че всички плъхове са претърпели процедурата и че всички те са възстановили цялостната си бъбречна функционалност в границите на 30 дни след трансплантацията.

Необходими са още проби, с цел да могат да се създадат сходни опити и върху хора, само че откривателите допускат, че работата им може доста да усъвършенства възможностите на пациентите, които се нуждаят от орган, да го получат, преди да е станало прекомерно късно.

Изследването е оповестено в Nature Communications.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР