Екип от изследователи от Стоматологичното училище на Университета във Вашингтон

...
Екип от изследователи от Стоматологичното училище на Университета във Вашингтон
Коментари Харесай

Създадоха бонбон, полезен за зъбите

Екип от откриватели от Стоматологичното учебно заведение на Университета във Вашингтон сътвори бонбон, съдържащ съединяване, което обезпечава нов гланц и избелва зъбите, без да визира меките тъкани на устата. 

Съединението е като мента, формирана от пептид, получен от амелогенин. Този протеин е основен за образуването на зъбния гланц и е генетично модифициран с фосфорни и калциеви йони, които също са измежду съставените елементи на зъбното покритие, написа. 

Според откривателите, всякога, когато слагаме един от тези бонбони в устата си, пептидът отсрочва няколко микрометра нов гланц върху зъбите ни. Съединението е предопределено да възвръща разваления гланц, без да поврежда други тъкани в устата. Новият пласт също се интегрира с живата тъкан, която се намира под повърхността на зъба.

По първични данни, едно хапче е задоволително, с цел да се поддържа здрав зъб, до момента в който две са в положение да възстановят емайла. Изследователите вярват, че неговото съединяване е по-ефективно от флуорида. Освен това те споделят, че новият гланц, създаден от тази таблетка, е по-бял от този, получен с други търговски избелващи средства.

Както е обяснено в публикация, оповестена в списанието на университета, стандартните избелващи процедури се основават на водороден прекис, избелващ сътрудник, който може да отслаби зъбния гланц след продължителна приложимост. 

Съединението е по-ефективно от флуорида, който нормално се използва за подсилване на емайла, считат още учените. Въпреки че флуоридът също има тази дарба да укрепва външния пласт на зъбите, той не го възвръща интензивно. Освен това, споделят учените, той се разрежда релативно бързо и цялостната му успеваемост зависи от това какъв брой дисциплинирани сме в нашата хигиена на устната празнина.

Изследователите към този момент са тествали сполучливо своите бонбони върху зъби, извлечени от хора, свине и плъхове, както и живи плъхове, и към този момент приготвят клинични изпитвания върху хора. 

Проучват се и други търговски приложения за съединението, като се планират създаването на гама от артикули за потребление в стоматологични кабинети. Екипът създава още и паста за зъби и гел с този пептид, които могат да се употребяват за лекуване на свръхчувствителни зъби. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР