Екип от изследователи от Обединеното кралство откри ген, който причинява

...
Екип от изследователи от Обединеното кралство откри ген, който причинява
Коментари Харесай

Откриха начин за лечение на хипертония: без хапчета до края на живота ви

Екип от откриватели от Обединеното кралство откри ген, който предизвиква един от най-често срещаните типове високо кръвно налягане. Нещо повече, учените споделят, че най-сетне са разкрили лекуване, което ще разреши на пациентите с хипертония към този момент да не би трябвало да одобряват хапчета през цялото време.

Хипертонията или високото кръвно налягане е постоянно срещано заболяване, което, в случай че не се лекува, може да докара до инфаркти, инсулти и други сърдечно-съдови проблеми. За благополучие има терапия, която в действителност включва банкет на медикаменти през целия живот, написа New Atlas.

Една от най-честите аргументи за хипертония са дребни, доброкачествени тумори в надбъбречните жлези, които прекъсват производството на хормона алдостерон. Регулира равнището на солта в организма. Такова нарушаване е извънредно мъчно за диагностициране, защото съмненията в равнищата на солта не се виждат, в случай че пациентът не вземе няколко кръвни теста едновременно по друго време на деня.

Изследването е извършено от учени от университета Queen Mary в Лондон и болничното заведение Barts и открива генна разновидност в надбъбречните възли, която предизвиква казуса. Факт е, че откритата разновидност в гена CADM1 визира едноименния протеин, който стопира предаването на сигнали сред клетките. Последният не може да предава информация за прекъсването на производството на алдостерон. Така се усилва производството на хормона, което води до повишение на равнището на солта в кръвта, а по-късно и до хипертония.

Авторите на проучването са намерили решение на този проблем. Както се оказа, отстраняването на една надбъбречна жлеза поправя несъответствието на алдостерона в организма. Няколко години след интервенцията пациентите не се нуждаят от в допълнение лекуване или медикаменти, даже в случай че тяхната хипертония е тежка или резистентна към медикаменти.

Експертите споделят, че сходно лекуване може да бъде избавление за хората с тази форма на хипертония. Също по този начин въз основа на тяхното изследване, откривателите предлагат 24-часови проби на урината за диагностициране на съмненията на алдостерона.

След това екипът желае да тества дали дребните възли в надбъбречните жлези могат да бъдат разпознати без премахване на целия орган.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР