Екип на проекта: Радислав Наков (1) , Иван Лютаков (1)

...
Екип на проекта: Радислав Наков (1) , Иван Лютаков (1)
Коментари Харесай

Създаване на първата в Източна Европа биобанка за фекална микробиота и първи успешни трансплантации

Екип на плана: Радислав Наков (1), Иван Лютаков (1), Атанаска Миткова (2), Ваня Герова (1), Вероника Петкова (2), Силва Гирагосян (2), Росица Вачева-Добревска (3), Радка Кънева (2), Венцислав Наков (1).
1. Клиника по гастроентерология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", Медицински университет - София 2. Център по молекулна медицина, катедра " Медицинска химия и биохимия ", Медицински университет - София
3. Лаборатория по микробиология и вирусология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ", Медицински университет - София.
Реклама
Инфекцията с Clostridioides difficile (CDI) е водеща причина за антибиотик-асоциираната диария, предизвиквайки забележителна заболеваемост и смъртност. Клиничният отговор към антибиотичната терапия за първична CDI е към 80%, само че той спада до 30-40% при рекурентна зараза. Рекурентната CDI е животозастрашаваща и доста се усили в България заради необятното потребление на антибиотици около пандемията с COVID-19. Когато елементарните антибиотици не работят на инфекцията, пациентите са в доста тежко положение и извънредно влошено качество на живот. Единственият способ за лекуване на тези пациенти е трансплантацията на фекална микробиота (ТФМ).

През 2017 година е оповестен първият Европейски консенсус за приложение на ТФМ в клиничната процедура, който, базирайки се на доказателства, взема позиции по следните основни точки: индикации за ТФМ, селекция на донори на фецес, подготовка на фекалния материал, клинично държание и съществени условия за основаване на център за ТФМ. В консенсуса липсват ясни насоки за основаването на биобанки за фекална микробиота, заради което през 2018 година Европейското обединяване по гастроентерология (UEG) основава мултидисциплинарна работна група, включваща и участник от България, за стандартизиране на биобанките за ТФМ. През същата година в България се основава сходна мултидисциплинарна работна група, целяща да сътвори първата в България и в Източна Европа биобанка за фекална микробиота. Също по този начин актуалната работна група цели да опише типов развой за банкиране на фецес и ТФМ в България, базирайки се на наличните консенсуси, предходен опит, наученото от кръвните банки и Консенсуса за банкиране на фекална микробиота от 2019 година.

Екипът основава първата биобанка за фекална микробиота в Източна Европа, която разрешава реализирането на първата сполучлива серия от трансплантации на фекална микробиота (ТФМ) в България. Д-р Наков и екипът му реализират за първи път сполучливо и безвредно ТФМ в България на пациенти с тежка клостридиум дифициле зараза. Те основават и биобанка от сертифицирани проби на микробиота, които сполучливо могат да се употребяват за използването на метода на разнообразни места в България и района. Методът за биобанкиране на Наков и сътрудници към този момент се употребява в Хърватия, Сърбия и Румъния като образец за безвредно приложение на ТФМ. Постиженията на екипа са неоспорим триумф за българската медицина, дават опция за лекуване на пациентите с рецидивираща клостридиум дифициле зараза и подкрепят за използването на новаторски техники освен у нас, само че и в района на Източна Европа.

В плана вземат участие 10 пациенти, като всички се повлияват позитивно след приложената ТФМ. Налице е изгубване на диарията и нормализиране на съпътстващата симптоматика. Токсините на C. difficile се възстановяват при 4 (40%) пациенти до месец след ТФМ и при всички до шест месеца след ТФМ. Трансплантациите са осъществени посредством колоноскопия и въвеждане на фекална микробиота в цекума на пациентите през ендоскопския работен канал. Осем души са определени за дейни донори и са вписани в първата биобанка за фекална микробиота в България и Източна Европа. Пробите от биобанката могат да се употребяват от всяка болница в България. Донорите дават прясна фекална микробиота за реализирането на 10 ТФМ в Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".
Реклама Д-р Радислав Наков - образецът, който ще следваме
Д-р Радислав Наков ни напусна в края на предходната година, само че остави изключителна диря и образец след себе си със своята отдаденост на медицината и на науката. Кончината му се случи в деня, в който болничното заведение, където той стартира и оформи своя професионален път - " Царица Йоанна - ИСУЛ ", честваше своя 65-годишен празник.

Земният път на доктор Наков бе пресечен малко преди той да навърши едвам 33 години. Въпреки късия му живот измежду нас достиженията му приказват сами за личността му, стремяща се непрестанно да се развива, само че и да стимулира своите сътрудници и другари.

Д-р Наков бе приключил Медицински университет - София, и имаше добити специалности " Гастроентерология и хепатология " и " Здравен мениджмънт ". Той бе експерт гастроентеролог в София, специалист в региона на синдрома на раздразненото черво, функционалната диспепсия, възпалителните чревни болести (болест на Крон и улцерозен колит), чревната амилоидоза и чревната микробиота. Автор бе на десетки научни изявления в влиятелни издания. Той бе ръководител на Българското сдружение по неврогастроентерология и мотилитет и ръководител на Асоциация на младите гастроентеролози в България. Д-р Наков бе член на управителния съвет на Европейското обединяване по гастроентерология (UEG), на Европейското сдружение по неврогастроентерология и мотилитет (ESNM) и на Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN). Участвал е като преподавател в многочислени национални и интернационалните конгреси и семинари по специалността. Миналата година бе отличен с почетния знак на президента за достиженията си в региона на медицината.

Д-р Наков бе и измежду хората, които интензивно и безрезервно работиха за идеите на младите лекари в България. Той участваше в редица срещи на институционално равнище, свързани с промени в реда на специализациите за бъдещите лекари, които да подсигурят по-добри условия за кариерното им развиване. Той бе ръководител и на Асоциацията на студентите медици в България.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Интервю 1 Войната в Украйна 2 Интервю 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Интервю 3 Свят Реклама
Само седмици преди да ни напусне, управителен от него екип, създал български план за гайдлайн, завоюва грант на UEG - United European Gastroenterology. Новината за това доктор Наков заяви от болничното заведение, в която се лекуваше, без обаче да спомене за този факт. Всъщност заболяването му стана мотив за следващото доказателство за мощния му и несклоняем дух. Той не одобри обстоятелството, че бе лишен от обективен конкурс за асистентското място в Катедрата по гастроентерология в Медицинския университет в София, само че съумя да завоюва своята морална борба в съда, осъждайки ВУЗ-а.

Д-р Наков бе и част от екипа, който сътвори и разви единствената в България платформа, основана от лекари за лекари - .

Д-р Наков бе и ще остане образец. Пример за отдаденост на пациентите, религия в науката и непрестанно рационализиране. Поклон пред светлата му памет.

Полина Тодорова - основен редактор на Medical News
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР