Екип на Астрономическа асоциация - София наблюдава и снима интересен

...
Екип на Астрономическа асоциация - София наблюдава и снима интересен
Коментари Харесай

Астрономи от обсерваторията на Витоша заснеха нещо много любопитно на Слънцето

Екип на Астрономическа асоциация - София следи и снима забавен район върху Слънцето от тяхната обсерватория в полите на Витоша. В него са се образували по този начин наречените слънчеви петна.

Това са области, в които температурата е по-ниска спрямо останалите. Подобни феномени са типични при последователното покачване на слънчевата интензивност, каквато следва през идващите години.

Слънчевите петна трансформират размера си всеки ден. Средният размер на петната е с диаметър към 10 000 км.

Причините за тяхното формиране евентуално са обилни разстройства в магнитосферата на звездата. Намален е потокът от транспорт на топлинна сила в тези райони.

През идващите пет години се чака и изригванията върху повърхността на Слънцето да зачестят. Те са повода и за геомагнитните стихии, които в някои случаи се образуват по магнитосферата на Земята. Засега до 15 ноември няма изгледи за сходни феномени.

Според данните от Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академия на науките покачване на слънчевата интензивност и слаби геомагнитни стихии от степен G1 са вероятни сред 20 и 23 ноември.





Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР