ЕК спря мониторинговите доклади за Румъния и припомни, че България

...
ЕК спря мониторинговите доклади за Румъния и припомни, че България
Коментари Харесай

ЕК официално предложи край на мониторинга за България и Румъния, за да подкрепи влизането им в Шенген

ЕК спря мониторинговите отчети за Румъния и напомни, че България също е постигнала задоволителен прогрес, с цел да не е част от механизма След Нидерландия и Швеция, Австрия съобщи, че има проблем с нерегистрираната миграция и опазването на границите На 25 ноември ще има и изключителна среща на вътрешните министри в Европейски Съюз на тематика " Миграция ", където ще се вършат финални димпломатически старания за позитивен избор през декември
Последният спринт на България и Румъния към Шенген върви с цялостна мощ и се оказва от ден на ден тичане с трудности. След като първо Нидерландия, а след това Швеция оповестиха повече или по-малко противоречие с приемането на двете страни, Австрия се причисли към този хор. Аргументите и на трите страни се базират по-скоро на вътрешни, в сравнение с външни проблеми (в шведския парламент се приказва да вземем за пример, за проблеми с идващи български жители към Швеция, което не е въпрос, обвързван с Шенген, а с фундаменталните права на придвижване в ЕС).

От австрийското вътрешно министерство обясниха за " Капитал ", че държавното управление е срещу разширението, поради големия брой нерегистрирани незаконни имигранти, които идват в страната. В сряда обаче канцлерът Карл Нехамер посочи пред Kleine Zeitung, че в действителност няма проблем с присъединението на Хърватия към Шенгенското пространство и тя пази добре границите си, което значи, че казусът на Виена още веднъж е най-вече със София.

В опит да даде спомагателен претекст за приемането на Букурещ и София в Шенген, в ъв вторник, 22 ноември, Европейската комисия излезе с последния мониторингов отчет за Румъния. В него Комисията разгласи, че Румъния е постигнала осъществяване на заложените критерии и минава към общия механизъм за господство на закона, който към този момент е въведен за всички страни-членки. Европейска комисия употребява случая да напомни в отчета, че мониторингът над България също е преустановен и трансфериран към новия механизъм, поради напредъка по тематиките корупция и проведена престъпност.
Реклама
Предстои предлагането за формалното преустановяване на мониторинговият механизъм за България и Румъния да бъде гласувано и от водачите на страните на Европейски Съюз. В връзка до чешкото председателство на съвета и в поддръжка на това зам.-председателят на Европейска комисия и комисар по полезностите Вера Йоурова разказва детайлно напредъка на двете страни през последните години.

На 25 ноември ще има и изключителна среща на вътрешните министри в Европейски Съюз на тематика " Миграция ". В отговор на питане на " Капитал " от съвета прецизираха, че на срещата няма да се разисква Шенген, само че тази опция евентуално ще се употребява от министър Иван Дерменджиев, с цел да се сондират последните позиции на страните членки.

я

Защо Европейска комисия анулира мониторинга тъкмо в този момент? Въпреки, че тематиките в мониторинга не са измежду формалните критерии за Шенген, самодейността е част от напъните на комисията да обезпечи всички нужни причини, с цел да убеди държавните управления на страните, че в действителност е време за разширение.
Реклама
МСП беше основан при присъединението на България и Румъния към Европейски Съюз през 2007 година за наблюдаване на напредъка в региона на правосъдната промяна, корупцията и проведената престъпност. В последния отчет се акцентира, че Румъния е приела през годината значими промени в правораздаването, нова тактика за развиване на правосъдната система и се е заела да следва рекомендациите на Венецианската комисия, в случай че са нужни спомагателни дейности. Посочва се, че страната продължава дейно да проверява и глоби корупцията по високите етажи на властта и да ползва новата си национална тактика за битка с корупцията.

" България изрази желанието си да одобри предлагането на Комисията за спомагателни контакти за следене на Доклада за върховенството на закона и съпътстващите го рекомендации. Освен това България се ангажира да приключи значими промени по Плана за възобновяване и резистентност ", се показва в връзката на Европейската комисия. Много по-детайлно и изчерпателно са разказани последните промени в законодателството за правосъдната власт, битката с корупцията и така нататък в писмото на зам.-председателя на Европейска комисия Вера Йоурова до Съвета на Европейски Съюз.

Занапред Европейска комисия ще следи за съблюдаването на законността в България и Румъния посредством отчета за положението на върховенството на закона във всички 27 страни от Европейски Съюз, който се разгласява всяка година. Има и други принадлежности с които Комисията разполага за отбрана на Европейския бюджет като например Механизъм за конвенционалност (по който тече развой на санкциониране на Унгария).

В дебатите в нидерландския парламент след гласуването на резолюцията срещу присъединението на България и Румъния в Шенген, министър председателят Марк Рюте препрати точно към механизма за съдействие и инспекция. " По принцип нямаме нищо срещу България и Румъния да влязат в Шенген. Когато са подготвени, могат да се причислят. Проблемът е следният - имаме потребност от нова актуализация на механизма за съдействие и инспекция. Това в този момент се прави за Румъния, само че не и за България ", съобщи тогава пред депутатите министър председателят. Рюте явно би могъл да употребява оценката от последния отчет за Румъния, в случай че реши да премисли позицията си. Новият проблем - Австрия Миналият петък, в австрийски медии излезе информация, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер ще блокира разширението на Шенген за трите страни. На въпрос на " Капитал " от вътрешното министерство на страната дадоха следните обяснения: " Като се има поради, че единствено през тази година към 100 000 незаконни мигранти са били арестувани по границите на Австрия, от които към 75 000 не са били регистрирани преди този момент в никоя страна от Европейския съюз, би трябвало да се каже, че отбраната на външните европейски граници не работи. Поради тази причина някои наранени страни (например Австрия, Германия, Чехия, Франция, Дания, Швеция, Норвегия) ще продължат да управляват националните си граници. Увеличаването на размера на развалена система няма да усъвършенства обстановката. Австрийското вътрешно министерство е срещу премахването на граничния надзор на този стадий от съображения за сигурност. ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР