Ежегодно около 30 процента от извършваното залесяване е с противоерозионна

...
Ежегодно около 30 процента от извършваното залесяване е с противоерозионна
Коментари Харесай

Явор Гечев: Завършени са повечето ремонти на горски пътища в района на Сливен

Ежегодно към 30 % от осъществяваното залесяване е с противоерозионна цел. Конкретно за общините Вършец, Карлово и Клисура по отношение на наводненията са осъществени взаимни инспекции и са тествани 131 насаждения. Съгласно мнението на Института по горите към Българска академия на науките, съществена причина за наводнението в Каравелово, Богдан и Слатина е количеството превалявания, паднали на 2 и 3 септември, които по публични данни са не по-малко от 210 л/кв.м. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев в отговор на въпрос от Петър Петров от " Възраждане ", по отношение на взетите ограничения за превъзмогване на следствията в горски територии след наводненията през юни в община Вършец и в общините Карлово и Марица през септември 2022 година

Още един въпрос във връзка с горите беше насочен към служебния министър през днешния ден по време на парламентарния надзор и той касаеше ремонта на горските пътища в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково, по отношение на мигрантския напън.
На 23 септември е оповестено отчасти бедствено състояние в граничните общини Свиленград и Тополовград, област Хасково. Причина е засиленият мигрантски напън и нуждата от ремонт на горските пътища, който е наложителен, поради обстоятелството, че тези пътища обезпечават достъпа на полицията и армията до границата с Турция, сподели Смиляна Нитова-Кръстева от " Българска социалистическа партия за България ", която изиска да разбере по какъв начин се движи този въпрос.

" С цел навреме възстановяване на експлоатационното положение на горските пътища в есенно-зимния сезон, от началото на октомври са почнали и се правят настоящи ремонтни действия на 43 км краткотрайни и 53 км трайни горски пътища, по едно и също време в 8 териториални подразделения на Югоизточното държавно дружество, град Сливен. В решението за ремонт и възобновяване на пътищата не е посочен период ", изясни министър Гечев.

Той добави, че на територията на община Тополовград е утвърден и осъществен разход 3680 лв. за подравняване и профилиране на 2 км нестабилизирани горски пътища, в Свиленград сумата е 2500 лв., за които са изравнени 6 км горски път. Към сегашния миг са осъществени частични ремонтни действия, достигнали 70 % от плануваните работи до края на ноември, когато се чака да бъдат завършени. Общата им стойност е 280 000 лв., обезпечени и включени в националния проект на Югоизточното държавно дружество, град Сливен за 2022 година

" Дейностите по първи стадий би трябвало да бъдат удължени и в допълнение финансирани, в противоположен случай експлоатационното положение на пътищата в зоната на отговорност на граничните полицейски сектори ще се вложи при интензивните превалявания от дъжд и сняг ", разяснява Гечев.
По думите му за привеждане в нужното експлоатационно положение на всички горски пътища с обща дължина 245 км са нужни средства в размер на 3 757 327 лв.. " Само Югоизточното държавно дружество, град Сливен не разполага с тези средства, заради което Министерство на земеделието преценя опцията за финансиране посредством останалите горски предприятия ", показа аграрният министър.

 

Той посочи, че първо са създали по-спешните поправки, които са по-скоро към областите Бургас и Ямбол. " Целта е ремонтите да продължат и след дъждовния сезон. Текущите поправки са по-скоро подравняване, занапред ще има засипване с инертни материали, което ще се извърши през пролетта ", заключи Гечев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР