Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик този уикенд, като

...
Ежегодният метеорен поток Персеиди достига своя пик този уикенд, като
Коментари Харесай

Персеидите ще достигнат своя пик този уикенд

Ежегодният метеорен поток Персеиди доближава своя пик този уикенд, като се чака ослепителен дъжд от светлинни следи по нощното небе, оповестява АП.

Тази година, когато на небето е забележима единствено дребна част от Луната, изискванията ще бъдат идеални за наблюдаване на доста метеори, изясняват астрономите.

„ Ако имате хубаво ясно време и положително мрачно небе, излезте на открито малко преди зазоряване и ще виждате по един Персеид на минута или даже повече “, споделя Бил Кук, академик в региона на метеорите в НАСА. „ Това ще е много положително шоу “, добавя той.

Персеидите - един от най-големите метеорни дъждове, които можем да следим, се появяват всяка година в края на лятото. Метеорните дъждове се случват, когато Земята се движи през полета от парчета, които се носят в космоса.

Персеидите идват от кометата Суифт-Тътъл - огромна топка от лед и скали, която изхвърля прашни парчета, до момента в който обикаля към Слънцето, предава Българска телеграфна агенция. Когато Земята минава около нея, тези части попадат в атмосферата и изгарят, създавайки красиви светлинните линии. Името на Персеидите идва от съзвездието Персей, защото метеорните траектории стартират от тази точка на небето.

Тазгодишният дъжд към този момент е деен, само че главното събитие ще бъде този уикенд, когато дъждът ще доближи своя пик от събота вечер до неделя заран.

Тази година всеки в Северното полукълбо ще има добра видимост, стига небето да е безоблачно и чисто от светлинно замърсяване. Не е належащо никакво съоръжение, с цел да ги видите, само че ще би трябвало да дадете на очите си към половин час, с цел да се приспособят към тъмнината. Избягвайте да гледате мобилния си телефон, защото това може да скапе зрението през нощта.

Персеидите могат да се появят на всички места в небето. Затова просто „ легнете по тил, гледайте надалеч от Луната и обхващайте с взор колкото се може повече от небето “, поучава Бил Кук.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР