Ежегодните проучвания Graduate Survey и Employer of Choice събират информация

...
Ежегодните проучвания Graduate Survey и Employer of Choice събират информация
Коментари Харесай

Кои са най-желаните работодатели в България и защо

Ежегодните изследвания Graduate Survey и Employer of Choice събират информация в анкети от над 50 въпроса, на база на които се класират най-желаните работодатели в България. Проучванията се употребяват за богат разбор и работа по подобрението на атрактивността на компанията като шеф, а клиенти на изследванията са над 50 от най-разпознаваемите компании в страната и света.

Всяка година класациите подреждат Топ 50 на най-желаните работодатели, само че тази година, поради покачвания интерес поради променената конюнктура на пазара на труда, класацията обгръща Топ 100.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики До 2019 година в класиранията рядко има изненади или по-сериозни разбърквания. България е релативно дребен пазар, на който информацията се популяризира бързо и когато дадена компания влага в човешкия капитал или има employer branding акция, това се усеща. В началото на 2020 година десетки компании са подготвили своя проект за развиване и ръководство на работодателската си марка, само че в този момент се постанова да го трансформират в придвижване.

Подготвените информационни бюджети, участията в събития и организирането им се пренасочват в най-хубавия случай към изследване на новата среда на пазара на труда или съкращаване на възможни отрицателни резултати.
В тази среда изследванията Graduate Survey и Employer of Choice оферират на всяко сдружение опция за уголемен отчет, в който да се проучват мощните и слабите страни на марката, да се мери " Защо евентуалните чиновници избират или биха ли избрали нашата компания, спрямо водача в промишлеността и приблизително за промишлеността? "

Целта на изследванията в действителност не е да класират просто Топ 100 на работодателите, а да дадат информация на бизнеса, която да се употребява в тактиката за привличане, задържане и ръководство на хора в компанията.

Проучването

Общо 13 922 годни анкети са регистрирани при осъществяване на изследванията измежду студенти Graduate survey (5830 анкетирани) и Employer of Choice (8092). Анкетите са попълвани онлайн, като в проучването влизат студенти от всички 51 университета в България, както и българи, учещи в университети в чужбина. Работещите са от цяла България. Алфата на Кронбах (статистически термин, обозначаващ надеждността на данните) е 0.906.

Резултатите

Вижте Топ 100 на работодателите с най-голям работодателски имидж измежду студентите тук: https://tothetopinternational.com/graduatesurvey2020/
И измежду работещите тук: https://tothetopinternational.com/employer-of-chooice2020/

Какво притегля чиновниците

Една от най-важните промени, които следим в изследването, е, че измежду Топ 5 аргументи за образуване мнението на работещите за първа година влиза и " Финансово постоянна компания ".
" Съвсем естествено, сега, в случай че би трябвало да избира нов шеф, средностатистическият българин ще обърне внимание и на финансовата непоклатимост на компанията или най-малко до олко има имидж на финансово постоянен шеф ", разяснява Георги С. Георгиев, част от екипа уредник на изследването за България.

Ето и кои са топ 5 най-високо оценени прерогативи на фирмите, които притеглят чиновниците: Има добра известност измежду клиентите си Има мощен и прочут бранд Предлага висококачествени продукти/услуги Финансово постоянна Предлага професионално образование и благоприятни условия за развиване " Важно е да напомним, че всяка компания има друга привлекателна мощ и е безусловно належащо да знае коя е. Представената систематизирана информация може да е единствено тенденция, а самостоятелните резултати от изследването Employer of Choice за всяка компания са инструмент за премерване на имиджа измежду евентуалните чиновници. Той може да послужи на компанията да мери имиджа си и " Какво виждат в нея евентуалните чиновници? ", само че останалата работа би трябвало да бъде свършена вътре в организацията. Това най-общо е и " формулата " за ръководство на работодателската ни марка ", разяснява още Георги Георгиев от ToTheTop Agency.

Какво притегля студентите

" Особеното тази година е, че мнението на студентите в действителност се е повлияло от реакциите на фирмите в актуалната конюнктура. Ситуацията ги е предиздвикала да се замислят за естеството на бизнеса и работата, която ще правят при възможния си предстоящ шеф.

Мнението на студентите, потвърдено се е трансформирало и се радваме, че успяхме да го измерим и предоставим на бизнеса, с цел да се приспособява към променената обстановка ", споделя Георги С. Георгиев, част от екипа на изследването Graduate Survey в България.

През 2020 година студентите търсят повече сигурност в добре познати марки и известни измежду клиентите компании, като три от общо пет най-високо оценени аргументи за избор на шеф са свързани с опцията за развиване, образование и напредък в компанията посредством разнородни задания.
Ето и кои са Топ 5 най-високо класирани аргументи за избор на шеф от всички над 5300 дали своят вот студенти: Най-високо приблизително оценени аргументи за избор на шеф
(Обобщено за всички компании и индустрии) 1 Има добра известност измежду клиентите си. 2 Има мощен и прочут бранд. 3 Вярвам, че имам опция за развиване там. 4 Предлага професионално образование и благоприятни условия за развиване. 5 Предлага опция да работя по разнородни задания.
Интересно е да споменем, че за 4-те години, в които се организира изследването в България, стартовата заплата и равнището на възнаграждение и придобивки в никакъв случай не са били измежду Топ 5 аргументите за избор на предстоящ шеф. Фактори като опцията за образования, кариерно израстване и работа в среда, която развива уменията на студента, постоянно са заемали място в класацията на най-търсените работодатели както систематизирано, по този начин и в разрезите по промишлености.

Какви са упованията за стартово възнаграждение

Студентите споделят и каква е мечтаната стартова заплата при бъдещия им шеф. В другите промишлености цифрата е доста друго и има промишлености като IT и разработка на софтуерни артикули, които надигат междинната стойност, само че макар тези условности осреднената мечтана стартова работна заплата е 1245.36 лева

Само 1.5 % от студентите са показали мечтани стартови заплати, на които биха дали отговор единица компании, в случай че препоръчаното от тях не е в действителност извънредно. А 8.53% са показали мечтана заплата от 2300 лева или по-висока (включвайки гореспоменатите 1.5%).

Най-висок % са въпреки всичко реалистите, които показват предстоящо начална заплата от 400 до 1399 лева - общо 59.03 %

Как избират?

В изследванията всеки интервюиран избира кой е №1 мечтан от него шеф и по-късно го прави оценка по 50 критерия, с цел да се разбере на какво тъкмо се обосновава този имидж за компанията и за какво тъкмо той е най-предпочитан за него. Изследват се и каналите, по които се е формирало това мнение и макар че за всяка компания то е строго самостоятелно, систематизираните данни демонстрират, че 50.15 % от студентите употребяват обществените мрежи за приемане на информация. А 47.15% показват, че вършат това от реклами в интернет, 23.88% - от другари студенти, 22.08% - от кариерната страница на компанията, 20.98% - от чиновници на компанията, 20.78% - от реклами по малкия екран и 19.18% - от семейство и познати.

За съпоставяне - при работещите обществените мрежи са източник за 43.28%, чиновници на компанията - 38.01%, реклами в интернет 34.75%, семейство и познати - 27.94%, реклами по малкия екран - 18.82%.

Какво значи мнението на работещи и студенти за работодателите

Проучванията на имидж като шеф са строго самостоятелни за всяка компания, като за всяка от фирмите в Топ 100 може да се направи самостоятелен отчет и разбор " Защо работещи или студенти желаят да работят за компанията, както и за какво биха предпочели различен шеф? "

Това, което можем да заключим сигурно от изследванията през 2020 година, е, че пазарът на труда и желанията на работещите са се трансформирали. Че това, с което бяха привикнали специалистите по човешки запаси, асортимент и мениджърите като свое преимущество и метод на привличане, към този момент е допустимо да не е в действие. Затова и ползата към изследванията тази година е ексклузивен, а целият запас на уредниците е впрегнат в даването на информация към бизнеса.

Повече за методологията и наличието на изследванията можете да прочетете на уеб страницата на уредника за България ToTheTop Agency
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР