Ежедневието на покойната кралица е било далеч не толкова претенциозно,

...
Ежедневието на покойната кралица е било далеч не толкова претенциозно,
Коментари Харесай

Денят на Нейно Величество – далеч от величието

Ежедневието на починалата кралица е било надалеч не толкоз претенциозно, колкото се чака за една височайща персона като нея, написа в собствен материал Ройтерс.

Дните ѝ са били подбудени както от публични каузи, по този начин и от нейните лични желания.

Един ден на… Елизабет II

Сутрините ѝ започвали рано, в 7:30 ч., когато се събуждала, подготвена за чаша прясно сварен чай.

Прилежно облечена кралска прислужница носела в стаята ѝ поднос с две солидни сребърни канички, съдържащи обичаната на кралицата напитка „ Ърл Грей “, както и гореща вода за доливане, а и няколко бисквити, преди същинската ѝ закуска.

Чашата и чинийката – от костен порцелан, върху ленена салфетка с кралския код " EIIR ".



Прислужницата поставяла подноса на нощното шкафче, открехвала завесите на прозорците и пускала радиото.

А кралицата предпочитала да слуша програмата „ Днес “ на Би Би Си. След това прислужницата отивала в прилежащата баня и подготвяла банята на кралицата.

Докато кралицата се къпе, нейният гардеробиер приготвял първия тоалет за деня, тъй като много постоянно се налагало тя да се преоблича по няколко пъти дневно, според от уговорките ѝ.

След обличането, фризьорката разресвала прилежно косата ѝ и я привеждала в добре познатия й тип.

Закуската – в 8:30 ч., в персоналната столова на кралицата на първия етаж с аспект към градината на двореца.





Кралицата предпочитала изгорял самун със ярък мармалад, а сред залъците разлиствала „ Дейли телеграф “, както и „ Рейсинг пост “, само че преглеждала и в интернет всички утринни вестници.

Всеки работен ден, в 9 ч. сутринта, до момента в който кралицата пребиваваше в Бъкингамския замък, Уиндзор, двореца Холирудхаус в Единбург или в замъка Балморал в Шотландските планини, за нея свирел гайдар с килт.

Към 9:30 ч. кралицата сядала на бюрото „ Чипендейл “ в дневната си, с две мастилници: с черно мастило за сключване на публични документи и зелено за персонални писма.



Всеки ден от нейното царуване тя получавала от министрите на държавното управление и от представителите си в Общността на нациите и в непознати страни информация под формата на политически документи, документи на кабинета, телеграми на министерството на външните работи, всекидневно обобщение на събитията в Народното събрание, писма и други държавни документи. Те се изпращали до нея от персоналните секретари в известните „ червени кутии “.



Всички тези документи е трябвало да бъдат прочетени, а когато било належащо - утвърдени и подписани.

Понякога кралицата завършвала сутринта на среща с няколко министри от държавното управление на съвещание на Тайния съвет.

Когато си е била вкъщи, в Бъкингамския замък, тя нормално обядвала сама, въпреки че от време на време е поканена придворната ѝ дама.

Веднага след обяда, в случай че има време, кралицата обичала да се разхожда в градината на двореца с кучетата си, нормално сама и необезпокоявана.



Когато кралицата излизала за обществените си задължения, тя се подготвяла – четяла бележки за това с кого се среща и какво ще прави. Към 17 часа се прибирала в дворцовия си апартамент, с цел да пие чай, подсладен с обичаната ѝ торта „ Дънди “.

След чая кралицата се прибирала на бюрото си за към час и, в случай че нямаше вечерни задължения, се оттегляла в персоналните си палати.



Това обаче надалеч не означавало, че си почива, тъй като в качеството си на държавен глава, към 19:30 часа кралицата получавала отчет за парламентарните съвещания денем и постоянно го прочитала още вечер.

Вечерята ѝ била лека, а и спокойна – обичала печено говеждо, овнешко и сьомга. По време на нея та се наслаждавала на чаша вино, а и на минералната вода „ Малвърн “, обичаната ѝ.

За да се отпусне, кралицата обичала да гледа телевизия, да взема решение пъзели и кръстословици или да играе скрабъл.



Обикновено кралицата си лягала към 23:00 часа, само че сходно на всички английски монарси, преди да заспи тя си водела дневник - като от началото на ръководството си, всеки ден, тя пишела по една страница. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР