Ехаб Фуад е бил още юноша, когато преди 50 години

...
Ехаб Фуад е бил още юноша, когато преди 50 години
Коментари Харесай

От шатри до небостъргачи - Обединените арабски емирства навършиха 50 години

Ехаб Фуад е бил още младеж, когато преди 50 години е взел участие в парада по случай основаването на Обединените арабски емирства, трансформирали се в една от най-богатите и авторитетни страни от Залива.

Днес 64-годишният египетският инженер, към този момент пенсионер, си спомня с трогване 2 декември 1971 година, когато за пръв път вижда знамето на новата страна и гордо подвига портрета на шейх Зайед бин Султан Ал Нахаян, бащата - създател на ОАЕ.

" Всеки път, когато се срещам тук с хора, им описвам тази история ", споделя Фуад. Той живее в Дубай, едно от седемте емирства на федерацията, в която влизат още Абу Даби, Аджман, Рас ал Хайма, Фуджейра, Ум ал Кайвайн и Шарджа. От 1892 до 1971 година те са английски протекторат.

Шейх Зайед, ръководещ богатото на нефт емирство Абу Даби, най-богатото измежду съседите си, взема решение да ги сплоти, с цел да сътвори могъща страна. При оповестяването на независимостта страната има към 300 хиляди поданици, а през днешния ден те са към 10 милиона, от които 90 на 100 са чужденци и множеството от тях, също като Фуад, не могат да получат поданство заради строгите правила.

С огромни находища на нефт и газ ОАЕ, които са доста небогати през 1971 година, се трансфораха във водеща икономическа и политическа мощ в Близкия изток. " Тук някои хора строяха къщите си от клони на финикови палми и кирпич. Днес има единствено вили и небостъргачи ", споделя Фуад.

Регионална мощ

Неправителствени организации обаче упрекват ОАЕ в нарушение на човешките права, както и във военни закононарушения в спора в Йемен, в който ОАЕ се намесиха като част от водена от Саудитска Арабия коалиция. Въпреки тези обвинявания страната притегля доста вложители и предприемачи и се пробва да диверсифицира източниците на приходите си, по-специално посредством туризъм и финанси, с цел да не бъде толкоз подвластна от петролното благосъстояние.

Емирствата са фискален парадайс с релативно ниска данъчна тежест, позволявайки чужденците да имат цялостен надзор върху бизнеса си и предлагащи дълготрайни визи на висококвалифицираните служащи, като лекари, инженери, учени или хора на изкуството. Дубай - градът, прочут в миналото с ваденето на перли - се трансформира във значим финансов и търговски център, с гора от небостъргачи, измежду които е и най-високият в света - Бурдж Халифа (828 метра).

Но стопанската система на ОАЕ, втората в арабския свят след Саудитска Арабия, се основава на ниско платена работна ръка, най-вече от Азия и Африка. Тези служащи нормално са настанявани в лагери или затворени жилищни комплекси. Страната желае да се утвърди и като районна мощ, участвайки в спорове като йеменския или играейки ролята на медиатор в други спорове в Близкия изток и Африка.

" Емирствата от дълго време се тормозят, че са релативно уязвими, намирайки се в район, в който са заобиколени от по-големи и по-могъщи страни ", изяснява пред Агенция Франс Прес Елхам Фахро, отговарящ за Залива в центъра за разбори " Международна спешна група ".

" След независимостта външната политика на страната беше релативно неутрална, само че стана по-категорична след Арабската пролет " от 2011 година, изяснява той, възползвайки се от относителната загуба на въздействие на обичайни районни сили като Египет, Ирак и Сирия.

През 2020 година ОАЕ, които са придържат към твърда линия във връзка с политическия ислям, изненадващо взеха решение да възстановяват връзките си с Израел и станаха първата арабска страна от десетилетия, открила дипломатически връзки с еврейската страна. По-късно същото стори и Бахрейн. " Като зает районен и интернационален артист, ние знаем, че би трябвало да поемем повече отговорност за посоката, в която поема нашият район ", съобщи президентският консултант Ануар Гаргаш на конгрес през ноември. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР