Егоист е обидна дума, но и да пренебрегваш постоянно себе

...
Егоист е обидна дума, но и да пренебрегваш постоянно себе
Коментари Харесай

9 неща, които трябва да направите за себе си без капка угризение

Егоист е обидна дума, само че и да пренебрегваш непрекъснато себе си от позор или стеснение също не заслужава потупване по рамото. Трябва да се научите да се цените и обичате повече, като откриете златната среда в държанието си. Съществуват обаче някои неща, които евентуално ви карат да се чувствате отговорни, а не би трябвало.

1. Ако изразявате недоволството си.

Лошата прическа, която ви е направил фризьорът, пресолената чорба в ресторанта, обърканата поръчка по интернет – всичко това са аргументи да изразите недоволството си, без да изпитвате разкаяние. Не единствено е значимо да покажете, че сте разочаровани, само че също по този начин поискайте отплата за породеното стеснение.

2. Ако от време на време не вършиме нищо.

Ако сте свършили по-рано със дилемите си в съпоставяне със своите сътрудници, не се чувствайте неловко, че те работят неуморно, а вие не. Може би работите по-бързо, може би сте работили по-съсредоточено – каквато и да е повода, вашата работа е свършена и заслужавате отмора.

3. Ако отказвате да клюкарствате.

Клюките в офиса са като че ли естествена част от работната среда. А от време на време и на маса с другари. Ако не ви е прелестно да говорите зад тила на някого, просто не го правете. Най-вероятно близките ще вдървен намека и ще сменят тематиката.

4. Ако делите персоналния от професионалния си живот.

Със сигурност имате сътрудник, която или който доста обича да си пъха носа в персоналния ви живот, задава ви всевъзможни неуместни въпроси, споделя с вас прекомерно персонални неща. Ако това ви е неприятно, отбягвайте компанията й/му или просто заявете, че сходни диалози не са ви приятни. Най-вероятно ще ви разискват няколко дни, само че след това ще си спечелите уважението им.

5. Ако настоявате да си заемете мястото.

Със сигурност ви се е случвало в аероплан, трен или на концерт някой да се е настанил на вашето място. Не се срамувайте да си потърсите правата. Не носите отговорност за непознатите неточности.

6. Ако поискате покачване.

Освободете се от синдрома на послушание и благоговение пред началника. Ако вие сте скъп кадър за компанията, в случай че вие работите повече от трудовата ви характерност, в случай че сте доста по-усърдни и отдадени на отговорностите си от сътрудниците ви, то вие заслужавате покачване. Странното не е, че го желаете, а че до момента не са ви го предложили.

7. Ако не желаете да сте рамото, на което да плачат.

Ако сте си основали имидж на добър слушател, мощно съчувствен човек, който е подготвен да поеме душевните болки на другите, би трябвало да поставите някакви граници. Както се споделя, не сте „ кошче за душевни боклуци ”. Не спирайте да се интересувате от другите, само че се научете да отказвате.

8. Ако вършиме нещо за себе си.

Това е напряко наложително. Не се чувствайте отговорни, че имате потребност да поспите от време на време в неделя следобяд, до момента в който половинката ви чисти да вземем за пример. Когато усетите, че прагът на издръжливостта ви е преминат, направете нещо за себе си – всичко, което ще ви накара да се отпуснете.

9. Ако не се страхувате да изразявате мнение, което опонира на общоприетото.

Всеки има право на мнение – това е фраза, която чуваме всекидневно, само че малко на брой в действителност имат вяра в това и го одобряват. Колкото по-бързо се примирим с обстоятелството, че хората сме разнообразни – с разнообразни усети, разнообразни гледни точки, разнообразни желания – толкоз по-лесно ще съжителстваме едни с други. Не се опасявайте да изказвате гласно мнението си и да го отстоявате.

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР