Египтолози разшифроваха надписи на древен папирус и откриха магически заклинания

...
Египтолози разшифроваха надписи на древен папирус и откриха магически заклинания
Коментари Харесай

Древни любовни заклинания в египетски папирус


Египтолози разшифроваха надписи на античен папирус и откриха вълшебен заклинания за любовна магия, сексапил и ръководство на обекта на боготворене.

Учените са разшифровали две заклинания, написани на гръцки език. Те са датирани от III в. от н.е. и имената на техните създатели са незнайни.

Едното от заклинанията приканва боговете да „ изгорят сърцето “ на жена, до момента в който тя не обикне заклинателя, споделя Франко Малтомини от университета на Удине в Италия.

Второто проклинание е ориентирано към мъж и съдържа редица вълшебен думи, с цел да подчини обекта на проклинание, да го ръководи и да прави с него всичко, което изиска, написа Live Science.

Според текста на заклинанието вещицата трябвало да извърши огнено жертвоприношение в банята, като начертае заклинанието на стената. Малтомини е превел заклинанието по следния метод: „ Заклевам ви, земя и вода, духа, който участва във вас и в тази баня, да изгорите в пламък, както ще изгори (името на жената) от ръцете на родилата я (името на майката на жената), до момента в който не се яви при мен… “

След това се произнасяли имената на някои богове и вълшебен думи. „ Свещени имена, възпламенете се на този път и изгорете сърцето ѝ… “, до момента в който тя не се влюби в индивида, направил заклинанието.

© Imaging Papyri Project, University of Oxford & Egypt Exploration Society

Двете заклинания не са ориентирани към съответен човек, а са формирани по подобен метод, че в текста да може да се сложи всяко име.

Археолозите Бернард Грефел и Артър Хънт са разкрили заклинанията в Оксиринхските папируси. Това са ръкописи, открити от археолозите през 1896 година край Оксиринх в Египет. Най-древните папируси датират от 50 година от н.е., а по-късните – от средата на VI в.

Много от тях принадлежат на Обществото за проучване на Египет. Специалистите към този момент столетие последователно разшифроват надписите.

Малтомини е измежду огромна група редактори и създатели от няколко института, които се занимават с разбор и превод на последните партиди от магични текстове, които ще бъдат оповестени в идващия том на „ Оксиринхски папируси “ – серия от книги, отдадени на ръкописите от Оксиринх.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР