Египетското правителство е поискало 500 милиона долара заем от Световната

...
Египетското правителство е поискало 500 милиона долара заем от Световната
Коментари Харесай

Египет е поискал 500 милиона долара от Световната банка за закупуване на пшеница

Египетското държавно управление е поискало 500 милиона $ заем от Световната банка за закупуване на пшеница на фона на негативните последствия върху интернационалните пазари от войната на Русия в Украйна, написа в. “Ал екран ”, представен от Българска телеграфна агенция.

Северноафриканската страна кандидатства за финансиране по Извънредната стратегия за продоволствена сигурност и поддръжка за резистентност (Emergency Food Security and Resilience Support Program).  

“Непосредственото влияние на войната в Украйна върху продоволствената сигурност е изключително отчетливо в страните, които са мощно подвластни от вноса на украинско и съветско зърно. Войната в Украйна предизвиква забележителен потрес за Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, ” се показва в документ на Световната банка за програмата.  

Вносната пшеница покрива съвсем 62 % от потребностите на северноафриканската страна, като от нея близо 85 % идваха от Русия и Украйна. Повишаването на цената на стратегическата просвета на международните пазари усилва разноските за вноса й. Целта на програмата е да обезпечи краткосрочни доставки на пшеница, които да подсигуряват достъпа до самун за най-уязвимите семейства и да ускори устойчивостта на Египет към продоволствени рецесии. 

Преподавателят по стопанска система в Града на културата и науката в Кайро Али ал Идриси декларира за “Ал екран ”, че сега в Египет се събира локалната годишна продукция и проблеми с нужните количества зърно за актуалната година няма. По думите му държавното управление кандидатства за заема, с цел да има опция да закупи пшеница, заобикаляйки неустановеност в бъдеще и промени в цените, каквито имаше наскоро.

Египет получава поддръжка във връзка с продоволствената си сигурност от Европейския съюз. Блокът дава 75 милиона евро за увеличение на потенциала за предпазване на пшеница и 25 милиона евро за подкрепяне на дребни и междинни аграрни стопанства, уточни в изявление за в. “Ал Ахрам ” комисарят по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархеи при визитата си в Кайро. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР