Египетска Овчарка е древна порода овчарско куче, което е изпълнявало

...
Египетска Овчарка е древна порода овчарско куче, което е изпълнявало
Коментари Харесай

Египетска Овчарка

Египетска Овчарка е антична порода овчарско куче, което е изпълнявало епохи наред разнообразни типове функционалности, с цел да е потребно на хората. Египетска Овчарка е желан домакински любим поради атрактивния си външен тип и добродушния си темперамент.

История на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка, известна и като Армант, се е появила с помощта на кръстоски на локални кучета с европейски породи след идването на френския император Наполеон в Египет. Името Армант породата получила с помощта на града Армант в Египет, където се родили първите кученца, станали известни като представители на породата Египетска Овчарка. Въпреки че Международната киноложка асоциация към момента не е признала Египетска Овчарка за публична порода, тя има открит стандарт, приет от други киноложки организации. Египетска Овчарка е известна в родината си и отвън нея поради високия си разсъдък и работните си качества.

Стандарт на Египетска Овчарка

Мъжките представители на породата Египетска Овчарка доближават до 56 сантиметра височина и тежат 29 кг, женските стават високи до 54 сантиметра и тежат до 25 кг. Египетска Овчарка има едра костна система. Главата на кучето от тази порода е междинна по мярка, с леко издължена зурла. Очите на Египетска Овчарка са тъмни. Тялото на кучето от породата Египетска Овчарка е относително късо и доста мускулесто. Няма открити условия за ушите на Египетска Овчарка, защото се срещат както клепнали, по този начин и прави уши. Гръдният панер е добре развъртян, крайниците са мускулести, опашката е дълга и кучето я носи както права, по този начин и завита над гърба. Допустимо е опашката да се купира. Козината на Египетска Овчарка е твърда на пипане и стърчи във всички направления. Тя е относително дълга и е оцветена в черно, черно с кафяво, сиво, сиво с рижаво или с бели петна.

Грижи за Египетска Овчарка

Египетска Овчарка има потребност от място, където да тича, с цел да може да изразходва силата си. Египетска Овчарка ще се усеща доста добре, в случай че живее на двор, тъй като генетично тази порода има потребност да охранява парцела на стопанина си, с цел да се усеща потребна. Египетска Овчарка понася климатичните промени, само че през студените дни би трябвало да спи в добре изолирана от студа къщурка. Козината на Египетска Овчарка би трябвало да бъде разресвана два-три пъти седмично. Кучетата от тази порода могат да се къпят един път на месец и половина, с цел да се поддържа чистотата на козината им. Добре е да се ревизират постоянно ушите и очите на Египетска Овчарка, с цел да не зародят усложнени инфекции. Египетска Овчарка е куче, което постоянно е в положително въодушевление и е готово за игри със стопанина си. То е готово да го следва в пътешествия и да е с него по време на разходки, лов на риба или джогинг. Египетска Овчарка с наслада взе участие в кучешки спортове като аджилити.

Обучение на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка елементарно се поддава на образование, тъй като поради вродения си разсъдък доста бързо схваща какво тъкмо се изисква от нея. Египетска Овчарка се радва на научаването на нови команди, тъй като знае, че ще зарадва стопанина си. Тъй като е работна порода, Египетска Овчарка има потребност да е потребна, по тази причина ще се радва, в случай че й давате опция да ви донася предмети, от които имате потребност. Египетска Овчарка доста елементарно може да бъде подготвена на това.

Хранене на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка има потребност от качествена храна, с цел да поддържа мускулатурата си в съвършено положение. Може да храните Египетска Овчарка както с гранулирана храна или консерви за кучета, по този начин и с натурални артикули. Ако изберете хранене с натурални артикули за куче от породата Египетска Овчарка, не забравяйте да допълвате менюто с нужните за вярното му развиване и поддържане на положителното му здраве витамини и минерали. Може да давате на Египетска Овчарка всички типове месо с изключение на овнешко и свинско, които са прекомерно мазни за кучетата от тази порода. Допълвайте храненето на Египетска Овчарка с плодове и зеленчуци, твърдо сварени яйца, кисело мляко, нискомаслена извара, попарени овесени ядки, сварен ориз. Може да давате на Египетска овчарка сварена и обезкостена морска риба. Не давайте на кучето от тази порода бобови култури, тръбни кокали, прясно мляко, пушена и сурова риба, пушени меса, пикантна и прекомерно солена храна, мазни и пържени храни, прекомерно студена или прекомерно гореща храна.

Заболявания на Египетска Овчарка

 Армант, Египетска Овчарка Снимка: АP/YouTube

Египетска Овчарка като цяло е здрава порода, само че може да страда от тазобедрена дисплазия и дисплазия на лакетната става. След четвъртата си година Египетска Овчарка може да има проблеми със ставите. Кучетата от породата Египетска Овчарка може да развият катаракта или прогресивна недоразвитост на ретината. Египетска Овчарка няма проблем с алергиите, само че може да страда от проблеми със стомаха, провокирани най-вече от погрешен метод на хранене.

Любопитни обстоятелства за Египетска Овчарка

Египетска Овчарка е известна и с доста други имена - Ерменти, Хавара, Куче на Бергер. Египетска Овчарка е извънредно самоуверено куче, което няма боязън от хищници, без значение дали те са по-едри от него. Египетска Овчарка постоянно е подготвена да отбрани освен стопанина си, само че и животните, за които дава отговор, без значение дали това е стадо или различен домакински любим, който кучето от тази порода закриля.

Египетска Овчарка елементарно се сприятелява с други домашни любимци, в случай че би трябвало да живее под един покрив с тях. Кучето от тази порода мъчно може да се сприятели с дребни гризачи, само че с котки и други кучета постоянно намира общ език.

Недостатъци на Египетска Овчарка

Египетска Овчарка може да стане апатична или таман противоположното - деструктивна, в случай че не получава опция да изразходва силата си. Необходимо е да се обезпечи на Египетска Овчарка опция да тича на воля. Египетска Овчарка може да бъде подготвена да се разхожда без мотив, само че постоянно съществува риск тя да подгони котка, даже в дома си да живее с няколко котки. Египетска Овчарка може да се опита да прояви експанзия към непознати, в случай че реши, че те са опасност за фамилията, с което живее, или за неговото имущество.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР