Египет подписа споразумение за внос на пшеница за 500 милиона

...
Египет подписа споразумение за внос на пшеница за 500 милиона
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства дават пшеница за 500 млн. долара на Египет

Египет подписа съглашение за импорт на пшеница за 500 милиона $ от основаната в Обединените арабски емирства агрокомпания „ Ал Дахра “, заяви Българска телеграфна агенция.

Договорът планува доставката на хлебна пшеница за 100 милиона $ на година в продължение на пет години, като финансирането се дава от Експортната работа на Абу Даби, която е финансовото поделение на Фонда за развиване на Абу Даби.

„ Пакетът с облекчени финансови условия от Експортната работа на Абу Даби ще ни помогне да си набавим висококачествена пшеница при допустимо най-изгодните финансови и условия за заплащане “, съобщи министърът на снабдяването и вътрешната търговия на Египет Али Али Моселхи. По думите му сега страната разполага с запаси от зърно за 4,7 месеца.

Египет, който е измежду най-големите вносители на пшеница в света, се изправи пред усложнения при снабдяването със зърно и дефицит на задгранична валута след началото на войната на Русия в Украйна.

През януари  северноафриканската страна подписа съглашение с основаната в саудитския пристанищен град Джеда Международна ислямска комерсиална финансова корпорация за финансиране в размер от 1,5 милиарда $ за енергийни артикули и артикули от първа нужда. През юни 2022 година Световната банка утвърди заем от 500 милиона $, с цел да подкрепи финансирането на покупките на зърно.

След началото на войната Европейският съюз даде на Египет 100 милиона евро за справяне с повишаването на пшеницата на международните пазари. Финансирането беше част пакета от 225 милиона евро за страните от Северна Африка в отговор на рисковете от продоволствена рецесия.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР