Египет, който по-късно тази година ще бъде домакин на международната

...
Египет, който по-късно тази година ще бъде домакин на международната
Коментари Харесай

Египет отхвърля обвинения, че упражнява натиск върху природозащитници

Египет, който по-късно тази година ще бъде хазаин на интернационалната конференция за климата КОП27, ръководена от Организация на обединените нации, отхвърля отчетите на правозащитна организация, съгласно която управляващите в близкоизточната страна потискат активността на природозащитници като част от по-широки репресии против инакомислието, заяви Асошиейтед прес.

Според отчет на " Хюман райтс уоч " рестриктивните мерки на египетското държавно управление съставляват нарушаване на съществени човешки права и слагат под въпрос способността на Кайро да извърши главните си задължения в региона на климата.

Снощи египетското външно министерство съобщи, че отчетът е подвеждащ и че публикуването му е контрапродуктивно.

В изказването не се преглеждат изказванията за заплашване и възпрепятстване, с които се сблъскват работещите в региона на околната среда и други деятели. То по-скоро дава отговор на изказванията, че някои локални групи са срещнали компликации при регистрирането на своите неправителствени организации заради строгите закони за метода на основаване и вписване на Неправителствени организации.

Само организации, регистрирани от държавното управление, могат да аплайват за акредитация за присъединяване в срещата на върха КОП27, показва АП.

Ахмед Абу Зейд, представител на египетското външно министерство съобщи: " Жалко и контрапродуктивно е да се появява подобен подвеждащ отчет в миг, когато всички старания би трябвало да бъдат консолидирани, с цел да се обезпечи свикването на сполучлива конференция, която да подсигурява осъществяването на световните задължения в региона на климата ".

АП показва, че в Египет е блокиран уеб сайтът на " Хюмън Райтс Уоч ", както и десетки други.

В общо изказване, подписано от 36 организации, измежду които " Амнести интернешънъл " и " Хюмън Райтс Уоч ", се показва угриженост, че Египет значително ще резервира възбраната си за митинги по време на конференцията за климата през ноември.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР