Effie България е арена, на която брандовете и агенциите обменят

...
Effie България е арена, на която брандовете и агенциите обменят
Коментари Харесай

Маркетинговите истории могат да бъдат успешни и трогателни във всеки контекст и време

Effie България е сцена, на която марките и организациите обменят опит, хрумвания и „ сверяват “ вижданията си за рекламата по отношение на останалите участници. В хода на този развой се открива и затвърждава работещото ноу-хау, което е скъпо за цялата промишленост, споделя Десислава Проева - шеф “Продажби “, bTV Media Group. Тя е дълготраен член на журито на Effie България и част от журито на Effie България 2021. Разговаряме с нея дни преди оповестяването на спечелилите в четиринадесетото издание на състезанието. Те ще станат известни на 15 декември 2021 година по време на виртуална галацеремония, която ще бъде излъчена онлайн от 19:00 часа нa

- Какво за Вас е състезанието Effie България и за какво всеки бранд желае да блесне с Effie?

- В международен мащаб премиите Effie илюстрират капацитета на една акция да реализира задачите си – т.е. да бъде ефикасна, както със заряда и страстите на своето обръщение, по този начин и с резултатите, които носи. Същото се следи и при провеждането на състезанието тук, в България. Кампаниите финалисти в Effie Bulgaria се открояват със мощни послания – както търговски, по този начин и с идея, ориентирана към обществото. И всяка една от тях е запаметяваща се, тъй като показва хрумвания, които работят в действителния бизнес. Конкурсът е пример за креативност и сполучливи информационни тактики, отличаващи се по собствен самостоятелен метод, което им разрешава да блестят със лична светлина – както по време на провеждането на състезанието, по този начин и по-късно. Effie България е сцена, на която марките и организациите обменят опит, хрумвания и „ сверяват “ вижданията си за рекламата по отношение на останалите участници. В хода на този развой се открива и затвърждава работещото ноу-хау, което е скъпо за цялата промишленост.

-  Участвате в журито на Effie България, а бяхте част и от журито на състезанието Effie Europe, категория Best of Europe. Какви са приликите и разликите сред европейските и българските планове?

- Думата, която може да сплоти акциите, които имах привилегията да журирам, несъмнено е неограничена креативност – както концептуално, по този начин и в реализацията им. Проектите се отличават като дръзки, смели и последващи това, което потвърдено работи при ангажирането на потребителското внимание. Наблюдава се излизане отвън стандартните рамки посредством потреблението на новаторски AR решения, стратегически и изненадващи партньорства сред основателите на наличие, ексцентрични платформи и предприемчиви обществени акции с информативна стойност. Много от марките са дейни и на българския пазар и тук също демонстрират увереност в използването на интерактивни подходи. Вярвам, че всички те наблюдават тематиката за вниманието като новата скъпа валута в рекламната промишленост и какъв брой значим е подборът на верния микс от канали, с цел да се реализиране както висока успеваемост, по този начин и сериозен мащаб на генерираните продажби и влияние.

- Успя ли информационната промишленост да се възвърне след разтърсването от 2020 и докара ли то до трайни промени?

- Индустрията затихна за доста къс интервал предходната година. Пазарът бързо осъзна, че няма обилни изгоди от дългото „ изгубване “ от потребителското схващане, тъй като марките губят пазарен дял и разрешават техни конкурентни да заемат позицията им. А потребителите ценят и избират марките, които остават до тях в сложни моменти и построяват взаимна преданост. Именно по тази причина фирмите, които усетиха по-слабо разклащането от рецесията, са тези, които продължиха да бъдат дейни. Техният образец поведе всички останали. Повишеното изразходване на медийно наличие от 2020г. насам – под формата на развлекателни формати и вести, разрешава оптимално необятен достъп към аудиторията, от който марките няма причина да не се възползват. Няма смисъл да се похабяват опциите, които пораждат в този момент.

- Смятате ли, че макар спада през предходната година могат да се описват забавни и сполучливи маркетингови истории?

- Маркетинговите истории могат да бъдат забавни, сполучливи и трогателни във всеки подтекст и време, тъй като сполучливите акции се открояват с добра идея и прочувствено показване, което подсигурява постигане и задържане в съзнанието на потребителя. Независимо от компликациите на времената, главните правила и фактори, които подтикват потребителя, не са се трансформирали. Посланията, които се запечатват за по-дълго време, са тези, които оставят прочувствена диря в съзнанието ни и предизвикват тласъците, свързани с човешките ни усещания. Емоцията и новите технологии прибавят стойност посредством нарасналата ангажираност, като отвоюват и по-висок дял в съзнанието на хората. В диалозите с нашите сътрудници ние постоянно обсъждаме тематиката и точно по тази причина съм сигурна, че и отсега нататък ще следим добре разказани истории.

***

Effie® Awards отличават най-впечатляващите достижения в региона на маркетинговите връзки – концепциите, които работят.

Конкурсът Effie България 2021 се провежда от Българската асоциация на информационните организации с изключителната поддръжка на bTV Media Group - платинен спонсор, Coca-Cola Bulgaria и Vivacom – златни спонсори.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР