Ефективността на наличните ваксини срещу новия вариант на COVID-19 може

...
Ефективността на наличните ваксини срещу новия вариант на COVID-19 може
Коментари Харесай

Омикрон: Има ли нужда от нови ваксини

Ефективността на наличните ваксини против новия вид на COVID-19 може да е 2 пъти по-слаба от досегашната, считат български учени. Но дали производителите Pfizer и Moderna ще създават нови усъвършенствани ваксини - ще стане ясно след 2-3 седмици. С какви периоди се ангажират и чакат ли се нови ограничения у нас, в случай че Омикрон влезе в България?

С появяването на Омикрон влизането в България от страни в „ алената зона " беше допустимо против зелен документ и спомагателен негативен тест. От през днешния ден условието за PCR отпада.

„ Такава е политиката в цяла Европа - това е верният метод. Ако влизащият не е имунизиран или преболедувал се слага под наложителна 10-дневна карантина. Ние не се намираме на изолиран остров и не бихме могли да забраним влизането и излизането от нашата страна ", изясни здравният министър Стойчо Кацаров.

И до момента в който Омикрон постепенно навлиза на нови територии, учените изследват с какво се разграничава от досегашните разновидности. Първо - популяризира се по-бързо. Но по-лекото му протичане дава вяра на учените.

Без единомислещ отговор към момента остава въпросът: обезпечават ли наличните ваксини сигурен щит против Омикрон.

„ Той има 50 разновидности в своя геном, 26 от които са в спайковия протеин. За съпоставяне разновидностите в Делта са единствено 10 ", споделя проф. Пенка Петрова.

Според някои имунолози успеваемостта на наличните ваксини против Омикрон може да се окаже двойно по-ниска - и от от 98% да падне до 50. Точни данни за това се чакат от производителите до 2-3 седмици.

„ Веднага откакто се получат тези резултати ще бъде взето решение дали да им се поръча да изработят усъвършенствани ваксини или не ", съобщи проф. Илко Гетов.

Ако това се наложи - ще се работи по ускорена процедура. И приспособените към Омикрон ваксини ще са подготвени и утвърдени в Европа до 4 месеца.

По нови версии в съкратени периоди обаче работят единствено производителите на РНК ваксини -Pfizer и Moderna.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР