Ефективните процедури по несъстоятелност са елемент от добрата бизнес среда,

...
Ефективните процедури по несъстоятелност са елемент от добрата бизнес среда,
Коментари Харесай

Емил Радев: Ефективните процедури по несъстоятелност са елемент от добрата бизнес среда 


Ефективните процедури по неплатежоспособност са детайл от положителната бизнес среда, разяснява българският евродепутат от ГЕРБ Емил Радев при присъединяване си в Седмия конгрес по неплатежоспособност и преструктуриране, проведен в Брюксел от Немската адвокатска асоциация.

Като член на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент Емил Радев показа настоящото развиване по предлагането за инструкция по отношение на рамките за превантивно преструктуриране, даване на втори късмет и ограниченията за повишение на успеваемостта на процедурите за преструктуриране, неплатежоспособност и опрощаване на отговорности.

Целта на директивата е във всички държави-членки да бъдат въведени основни правила по отношение на превантивното преструктуриране и даването на втори късмет. Предвиждат се и ограничения за повишение на ефикасността на другите типове процедури по неплатежоспособност посредством понижаване на продължителността на производствата и обвързваните с това разноски, както и посредством възстановяване на качеството на правораздавателната активност.

В рамките на законодателната процедура предлагането за инструкция се преглежда от Комисията по правни въпроси на Европейския парламент. Внесени  са над 300 оферти, които променят и допълват първичния текст на директивата. Предложенията са свързани главно с даването на ясни гаранции, че  инструментите за преструктуриране, опрощаване на дълга и опазване на предприятията ще бъдат налични за физическите лица – бизнесмени, за дребните и междинни предприятия. Предложени са усъвършенствания също и по повод краткотрайното прекъсване на изпълнителните каузи, общите стандарти за гласоподаване на проектите за преструктуриране, отбраната на правата на служащите и други

В момента се чака да бъде гласувана позицията на Комисията по правни въпроси по директивата. След това предстоят тристранните договаряния със Съвета и Европейската комисия за реализиране на окончателния текст, който да бъде транспониран в страните членки.

Участие в конгреса взеха Йорн Вайцман, ръководител на отдела по неплатежоспособност и преструктуриране в Немската адвокатска гилдия, Тина Астола, общоприет шеф в Групово дело „ Правосъдие и консуматори “, професор Стефан Мадаус от университета „ Мартин Лутър “ в Хале-Витенберг и други представители на адвокатски колегии от разнообразни страни членки.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР