Ефекти от войната в Украйна ЕнергетикаКакво означава ембаргото на Байдън

...
Ефекти от войната в Украйна ЕнергетикаКакво означава ембаргото на Байдън
Коментари Харесай

Китай обмисля да влезе в „Газпром“

Ефекти от войната в Украйна ЕнергетикаКакво значи ембаргото на Байдън и ще я заболи ли в действителност Москва?ПолитикаСАЩ забрани вноса на съветските нефт и газ
Китай обмисля закупуването или увеличението на дяловете си в съветски компании като газовия колос „ Газпром “ и производителя на алуминий „ Русал “, предава Bloomberg, базирайки се на лични източници. Пекин води договаряния със своите държавни компании, в това число China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China и China Minmetals Corp. за всевъзможни благоприятни условия за евентуални вложения в съветски компании или активи.

Целта на договорката е усилване на вноса в Китай за гарантиране на продоволствената сигурност на страната, а не като проява на поддръжка за нашествието на Русия в Украйна, настояват източниците.

Припомняме, че през последната седмица акциите на редица съветски компании, измежду които и „ Газпром “, се сринаха с към 90% след шока от икономическите наказания на Запада против Русия.

Bloomberg показва, че полемиките са на ранен стадий и няма да доведат безусловно до договорка.

Войната на Русия в Украйна ускори натиска върху Пекин да подсигурява вноса, защото цената на силата, металите и храните набъбна до невиждани равнища. Притеснени от въздействието, което инфлацията ще окаже върху стопанската система, висшите държавни чиновници на Китай издадоха заповеди за приоритет на сигурността на доставките на артикули, заяви Bloomberg предходната седмица.

Китай даде обещание да продължи естествените търговски връзки с Русия макар всеобщото корпоративно овакантяване на европейски и американски компании. BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. изненадаха енергийната промишленост, като се се разделиха с съветски активи на стойност милиарди долари.

Междувременно китайският външен министър Уан И сподели по-рано тази седмица, че връзките сред Китай и Русия остават „ постоянни “, даже когато Пекин изрази угриженост за цивилните жертви и прикани за мирни договаряния за преустановяване на войната.

Двете страни към този момент заздравиха връзките си, а президентите Си Дзинпин и Владимир Путин предишния месец подписаха серия от съглашения за увеличение на съветските доставки на газ и нефт, както и на пшеница.

И въпреки всичко всяка инвестиция в Русия е натоварена с опасности, които надвишават геополитическото балансиране, пред което е изправен Пекин. Русия се трансформира в съвсем неинвестиционен пазар за световни компании, защото стопанската система на нацията бързо се утежнява. Санкциите изтриха милиарди долари от съветските активи, а заплахата от банкрути пораства.

Инвестиция от страна на Китай може да помогне за подсилване на напъните на Москва за ускорение на завоя ѝ към Азия със покупко-продажби за доставка на нефт и газ. Китай удвои покупките на съветски енергийни артикули до близо 60 милиарда $ през последните пет години.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР