Едва през последните няколко години започна да се обръща по-сериозно

...
Едва през последните няколко години започна да се обръща по-сериозно
Коментари Харесай

Демограф: Заради COVID-19 смъртните случаи са се увеличили с 40% през 2021 г. спрямо 2019 г.

Едва през последните няколко години стартира да се обръща по-сериозно внимание на демографската рецесия, макар че стратегически документи за поощряване на раждаемостта има и по-отдавна. Това сподели проф. Надежда Илиева, демограф към Българска академия на науките.

Сред главните аргументи за най-ниската дълготрайност на живот в България спрямо останалите страни от Европейски Съюз са свързани с COVID-19, сподели тя. 
Преди пандемията, през 2019 година, смъртността е била към 15 промила, а през 2020-2021 година се повишава на 18 и 21 промила. През 2022 година има едно стабилизиране, само че още веднъж смъртността е много по-висока – 18 промила.
Ако тези индикатори се преглеждат по безспорен брой, резултатите са още по-шокиращи, тъй като в случай че съпоставим 2019 година И 2021 година Има нарастване на броя на смъртните случаи с 40%, сподели още проф. Надежда Илиева. Според нея данните за актуалната 2023 година Обаче се чака да бъдат много по-благоприятни, главно поради това, че пандемията отшумява.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР