Едва пет месеца след въвеждането на екостикерите за колите -

...
Едва пет месеца след въвеждането на екостикерите за колите -
Коментари Харесай

Обсъждат отпадане на екостикерите за автомобилите

Едва пет месеца след въвеждането на екостикерите за колите - към този момент се разисква те да отпаднат. Според депутати от четворната коалиция и омбудсмана Диана Ковачева въздействието им върху чистотата на въздуха е противоречиво. В същото време - скоро всеки апарат в пункт за механически прегледи ще бъде обвързван автоматизирано с автомобилната администрация.

Целта на връзката сред пунктовете и системите на Автомобилна администрация е да се постави завършек на операциите при прегледите на колите. До края на януари системите би трябвало да са свързани и да стартират работа.

Колкото до екотикерите - от „ Демократична България” са изпратили питане до транспортния министър за резултата от въвеждането им. Ако от юли до в този момент няма усъвършенстване в качеството на въздуха, упорстват да отпаднат.

Еко категорията за автомобила на Миодраг е най-високата – пета. Защото е електрически и най-безопасен за чистотата на въздуха. Избрал е да смени дизела с ток неотдавна.

„ Една от аргументите е, че там, където пребивавам в София врабчетата избягаха. Заради колите. Когато беше пандемията се върнаха”, изясни Миодраг Николич.

Мнението му е, че еко стикерите сега са безполезни, тъй като към момента не работят нискоемисионните зони в центровете на огромните градове. До лятото на най-замърсяващите коли би трябвало да се забрани да влизат там. А контролът ще е с камери.

„ Нормално е да няма действително смяна. Тези стикери единствено седят по стъклата, нищо повече”, добавя той.

По тази причина част от депутатите от четворната коалиция упорстват да отпаднат.

" Поискал съм тези екостикери да отпаднат, тъй като са дадени над 2 милиарда лв. в България за електронно държавно управление и освен това състояние е безусловно несериозно да се поставя еко стикер. Представете си огромна автомобилна компания, тя дефинира своите еко категории и на този декор българската администрация ги трансформира и променя. Това звучи също неадекватно”, разяснява Мартин Димитров от „ Демократична България”.

Омбусдманът Диана Ковачева е на същото мнение. В мнение до транспортния министър тя декларира, че стикерите не водят до по-добро качество на въздуха.

За хората, които правят механически прегледи и имат най-ясен взор върху това какъв брой от колите по улиците замърсяват въздуха, е нужно самообладание – първо да стартират работа нискоемисионните зони, а по-късно да се вършат заключения дали стикерите са безполезни.

„ Не би трябвало да отпаднат. Апелираме по скоро тези стикери да се доразвият.Към този стикер може да бъде добавена още спомагателна информация и посоката, в която би трябвало да се работи, това дигитализиране да се развива”, счита притежателят на пункт за механически прегледи Румен Дунев.

За Миодраг пък без значение дали има залепен стикер на всеки автомобил, нискоемисионни зони би трябвало да има. И то допустимо най-скоро.

„ Не единствено в центъра, би трябвало да се разшири тази зона. Според мен е дребна зоната. Не е обикновено, количеството коли стана голямо. Против съм и всичките тези димящи коли, които се карат из София”, споделя още той.

Транспортният министър Николай Събев би трябвало да отговори дали екостикерите са ефикасни в първия парламентарен надзор за тази година – 7 януари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР