Едва ли има по-подходящ събеседник относно новия треньор на ЦСКА-София

...
Едва ли има по-подходящ събеседник относно новия треньор на ЦСКА-София
Коментари Харесай

Йешич: Време е ЦСКА да спре Лудогорец! С Ганчев се работи много лесно, не разбирам претенциите към него

Едва ли има по-подходящ събеседник по отношение на новия треньор на ЦСКА-София Саша Илич от Миодраг Йешич. Той е бил ментор на младия експерт и на достоверния ЦСКА, като е единственият чужденец, извел отбора до купата на България. За всичко това и още доста Йешич приказва пред " Тема Спорт ".

Г-н Йешич, къде ви намираме?

- На Малдивите, само че не на отмора (смее се). От втори февруари повеждам локалния отбор Мазия. Вървим сносно в шампионата. На първо място сме и сме се прицелили в купата. Имаме пет точки задатък пред втория осем кръга преди края. Досега сме вкарали 54 гола в 13 срещи. Преследваме и купата на страната, където сме на четвъртфинал. Сега имаше пауза в шампионата поради националните тимове и квалификациите за Купата на Азия, а преди този момент участвахме в групите на АФК Къп. Нашият поток бе в Индия. Останахме трети след една победа и две загуби, а за елиминациите се класираше единствено първият. Ако в този момент станем първенци, по-късно ще играем в квалификациите за Шампионската лига на Азия, което е и нашата цел. Първенството приключва на 31 юли. После са мачовете от купата. Там финалът е на 14 август. Искам да печеля дубъл с Мазия.

Следите ли какво става с ЦСКА? Начело на тима застана ваш ученик - легендата на Партизан Саша Илич...

- Винаги проследявам ЦСКА, а това е страхотна вест. Саша Илич беше състезател при мен в Партизан през сезон 1999/2000. Тогава вкарахме 111 гола. Това беше безспорен връх за Сърбия. Саша като халф осъществя 24 от тях. Най-много означи нападателят Матия Кежман - 28. 24 имаше и Владимир Ивич (б.р. - в този момент е отпред на Макаби Тел Авив). Тогава двамата ми полузащитници осъществиха близо половината от попаденията - 48. Като футболист Саша Илич беше съвършен. Невероятен човек с огромно сърце и душа. Като треньор - към момента не мога да кажа доста за него. За малко беше асистент на младежкия народен тим на Сърбия и по-късно взе Чукарички, на който оказа помощ доста за третото място. Виждам обаче капацитет в него и се надявам да го развие, тъй като знам, че може. Борбен е и не се отхвърля. Да си изиграл над 600 мача за Партизан и в болшинството от тях да си бил капитан споделя всичко за индивида Илич.

Значи е наясно в какъв клуб е пристигнал?

-Така е - в ЦСКА постоянно се гони купата и купата, както в Партизан. А той стана първенец и с Галатасарай като футболист. Знае каква е цената на трофей за клуб като ЦСКА.
 Официално: ЦСКА показа Брадли де Нойер
Официално: ЦСКА показа Брадли де Нойер

Левият бек идва от Фарул (Констанца)

Тогава да чакаме ли, че след Миодраг Йешич още една сръбска легенда на Партизан ще стане първенец с ЦСКА?

- Пожелавам му го от цялото си сърце и имам вяра, че ще го направи. Той няма да е единствено сърбин от Партизан, а ще е едвам вторият чужденец в историята на ЦСКА, който ще е станал първенец. Аз съм единственият до момента. И моята купа беше юбилейната 30-а. Пожелавам му от все сърце да ме усъвършенства и да стане вторият чужденец, който печели купата с ЦСКА.

Значи виждате завършек на превъзходството на Лудогорец?

- Стига толкоз. 11 години са пъклен доста, към този момент тежат. Миналия сезон имах вяра, тъй като ЦСКА стартира добре, само че след това зимата и пролетта нещо се обърка.

Това като че ли се трансформира в проблем и наклонност при ЦСКА, какъвто изпитахте и вие още през сезон 2005/06...

- И аз не мога да си го обясня. Трябва да се направи сериозен разбор, с цел да не се повтаря повече това.

Освен Илич, в новия треньорски щаб на ЦСКА има и други познати за вас имена...

- Така е. Милорад Пекович, който е асистент на Илич, също е мой ученик. Първо го упражнявах в ОФК Белград, а след това го привлякох в Партизан (1999/2000). Заедно играеха със Саша Илич. После дълги години беше в Германия, стана национал на Черна гора. Кондиционният треньор Дарко Обрадович беше с мен в ЦСКА при втория ми престой (2013 година). Той дълги години бе до мен в разнообразни тимове.

Европейската авантюра за ЦСКА този сезон стартира против северномакедонския Македония Гьорче Петров. Възможна ли е изненада?

- Моите почетения към Македония ГП, само че този противник не би трябвало да буди никакви терзания у ЦСКА. Армейците са безспорен любимец в този двубой. Не чакам нищо друго, с изключение на безапелационно премахване на северномакедонците. А и нищо друго не би трябвало да се случва. Не би трябвало да бъде мъчно, а безапелационно.

В Левски се завърна прочут за вас тандем - Станимир Стоилов - Наско Сираков, с който водихте съществени борби при първия ви престой в ЦСКА.

- Това е доста добър, страховит тандем в синия лагер и се е потвърдил. Те чудесно знаят какво вършат и какво градят. Не е елементарно да се бориш против тях. Нужно е да си оптимално съсредоточен и доста мощен, с цел да се изправиш против тях. Те са и доста хитри. Като тандем - треньор и шеф, вършеха страхотна работа за синия лагер. Сега единият към този момент е президент и нещата са още по-сериозни. Въпреки че са безконечен противник на ЦСКА, това, което правят двамата, би трябвало да се признае.

Тази конкуренция ще е от изгода ли на ЦСКА в борбата с Лудогорец?

- Това е тъкмо по този начин. Защото до момента ЦСКА се бореше самичък против Лудогорец, а в този момент заплахата за тима от Разград към този момент ще идва от две места. Ботев Пловдив прочее не е за подценяване също.

Познавате сносно Гриша Ганчев, с който сте работили в Литекс. Ще даде ли нужното време на Саша Илич, тъй като в последно време ЦСКА смени доста треньори без необикновен триумф?

-Два пъти работих с Ганчев в Литекс и два пъти изпълних всичко, което трябваше. Първия път поех тима на осмо място и трябваше да го класирам за евротурнирите, като тогава спечелихме и купата. Втория още веднъж пристигнах с задача " Европа ", която изпълнихме. Защо да не се даде късмет на Илич? Не разбирам някои хора, като чета какво споделят за съдействието си със притежателя. Аз работих доста добре и елементарно с Гриша Ганчев. Два пъти бях в Литекс и два пъти изпълних задачите. Работих с него с огромно удовлетворение. Не разбирам и претенциите по отношение на селекцията. Аз два пъти идвах и два пъти ми се изпълняваше това, което желаех, и се разбирахме. Първия път пристигнах след 11-ия кръг, а втория в плейофите. Първия, когато спечелихме купата против Черно море на финала, сложих условия кои играчи би трябвало да си тръгнат зимата преди лагера в Анталия. Това бяха Сичеро, Бударен и Роберт Попов, който бе капитан. Всички те бяха огромни фигури в тима, само че напуснаха. Същото важеше и за новите попълнения. Имах страхотни връзки с Гриша Ганчев без нито един проблем. Всичко, за което бяхме говорили, се случваше. Даже не беше нужно да се прави контракт. Такъв подписвах, без да го чета.

Значи почитателите би трябвало да са обнадеждени за градежа на новия стадион на ЦСКА?

- Гриша Ганчев е човек, който си държи на думата. Ще се веселя един ден да дойда да виждам ЦСКА на новия стадион.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР